Pregled bibliografske jedinice broj: 966310
Nutritivna vrijednost salate iz uzgoja na otvorenom i u zaštićenom prostoru
Nutritivna vrijednost salate iz uzgoja na otvorenom i u zaštićenom prostoru, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 966310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost salate iz uzgoja na otvorenom i u zaštićenom prostoru
(Nutritional value of letucce grown on opened and protected area)
Autori
Novak Janja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
38
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
Lactuca sativa L., nutritivni sastav, plastenik, uzgoj na otvorenom, bioaktivni spojevi
(Lactuca sativa L., nutrient compositio, greenhouse, outdoor cultivation, bioactive compounds)
Sažetak
Prehrambena vrijednost salate značajna je zbog bogatog nutritivnog sastava, radi kojeg zauzima i značajno mjesto u svakodnevnoj prehrani. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u količini nutrijenata u salati iz zaštićenog prostora i uzgoja na otvorenom, te mogućnosti skladištenja u rashladnom prostoru. Prema dobivenim rezultatima osnovnog kemijskog sastava najveći sadržaj svih istraživanih parametara utvrđen je kod svježe salate iz plastenika. S obzirom na vrijeme čuvanja salate (5 i 13 dana)vrijednosti osnovnog kemijskog sastava su značajno varirale, odnosno tijekom skladištenja sve navedene vrijednosti značajno su se reducirala uz izuzetak sadržaja ukupnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski