Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964614

Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen


Sedak, Marija; Čalopek, Bruno; Đokić, Maja; Bilandžić, Nina
Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen // Veterinarska stanica, 49 (2018), 5; 343-353 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 964614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen
(Arsenic and arsenic speciation in food – accent on inorganic arsenic)

Autori
Sedak, Marija ; Čalopek, Bruno ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 49 (2018), 5; 343-353

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
arsen ; anorganski arsen ; specijacija ; bioraspoloživost ; toksičnost
(arsenic ; inorganic arsenic ; speciation ; bioavailability ; toxicity)

Sažetak
Specijacija metala je važna prilikom istraživanja toksičnosti i bioraspoloživosti elemenata kada je informacija o ukupnoj koncentraciji elementa nedovoljna. Najviše koncentracije ukupnog arsena izmjerene su u sljedećim prehrambenim proizvodima: riba i plodovi mora, proizvodi ili dodatci prehrani na bazi alga (osobito hijiki, Hizikia fusiformis), žitarice i proizvodi od žitarica, proizvodia od riže, mekinje i klice. Nisu svi arsenovi spojevi pronađeni u hrani jednako toksični i stoga mjerenje ukupnog sadržaja arsena u hrani ne znači nužno i mogući zdravstveni rizik. Plodovi mora (riba i školjke) sadrže visoke koncentracije ukupnog arsena (do 6 mg/kg mokre mase), no mogu sadržavati gotovo nedetektibilne koncentracije (manje od 0, 001 mg/kg mokre mase) anorganskog arsena. U takvima slučajevima je sav arsen prisutan u oblicima arsenobetaina i arsenokolina koji se smatraju netoksičnim. Glavne tehnike koje se koriste za određivanje arsena u biološkim uzorcima su grafitna tehnike atomske apsorpcijske spektrometrije (GF-AAS), induktivno spregnuta optička emisijska spektrometrija (ICP-OES), spektrometrija masa s induktivno spregnutom plazmom (ICP-MS) i atomska apsorpcijska spektrometrija-hidridna tehnika (HG-AAS). Kombinirana tehnika tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti i spektrometrije masa s induktivno spregnutom plazmom (HPLC-ICP-MS) je najmoćnija metoda za određivanje specijacije arsena s granicama detekcije od 0, 5 µg/L. Zbog toksičnih učinaka anorganskog oblika arsena 1989. zajednička komisija Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije (FAO/WHO) je postavila privremeno dopuštenu količinu tjednog unosa (PTWI) za anorganski arsen od 15 µg/kg t.m/dan. U 2014. godini EFSA je evaluirala prehrambenu izloženost anorganskom arsenu u europskoj populaciji i podastrijela informacije o razinama arsena (ukupnog i anorganskog) u hrani europskog tržišta. Zaključeno je da je za sve uzraste, osim dojenčadi i malu djecu, glavni doprinos izloženosti hrani pripada skupini prerađenih proizvoda na bazi žitarica (bez riže). Ostale skupine hrane koje su značajno pridonijele izloženosti iAs bili su riža, mlijeko i mliječni proizvodi (glavni doprinos kod dojenčadi i male djece) i pitka voda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Sedak (autor)

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Maja Đokić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.veinst.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Sedak, Marija; Čalopek, Bruno; Đokić, Maja; Bilandžić, Nina
Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen // Veterinarska stanica, 49 (2018), 5; 343-353 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Sedak, M., Čalopek, B., Đokić, M. & Bilandžić, N. (2018) Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen. Veterinarska stanica, 49 (5), 343-353.
@article{article, author = {Sedak, Marija and \v{C}alopek, Bruno and \DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina}, year = {2018}, pages = {343-353}, keywords = {arsen, anorganski arsen, specijacija, bioraspolo\v{z}ivost, toksi\v{c}nost}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {49}, number = {5}, issn = {0350-7149}, title = {Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen}, keyword = {arsen, anorganski arsen, specijacija, bioraspolo\v{z}ivost, toksi\v{c}nost} }
@article{article, author = {Sedak, Marija and \v{C}alopek, Bruno and \DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina}, year = {2018}, pages = {343-353}, keywords = {arsenic, inorganic arsenic, speciation, bioavailability, toxicity}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {49}, number = {5}, issn = {0350-7149}, title = {Arsenic and arsenic speciation in food – accent on inorganic arsenic}, keyword = {arsenic, inorganic arsenic, speciation, bioavailability, toxicity} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font