Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964518

UTJECAJ RAZLIČITIH PREBIOTIKA NA BIOTEHNOLOŠKU PROIZVODNJU BAKTERIJSKOG SOJA Lactobacillus fermentum D12


Iličić, Lea
UTJECAJ RAZLIČITIH PREBIOTIKA NA BIOTEHNOLOŠKU PROIZVODNJU BAKTERIJSKOG SOJA Lactobacillus fermentum D12, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 964518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ RAZLIČITIH PREBIOTIKA NA BIOTEHNOLOŠKU PROIZVODNJU BAKTERIJSKOG SOJA Lactobacillus fermentum D12
(THE INFLUENCE OF DIFFERENT PREBIOTICS ON THE BIOTECHNOLOGICAL PRODUCTION OF BACTERIAL STRAIN Lactobacillus fermentum D12)

Autori
Iličić, Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.10

Godina
2018

Stranica
40

Mentor
Leboš Pavunc, Andreja

Ključne riječi
Lactobacillus fermentum, prebiotički supstrati, mikroinkapsulacija, liofilizacija
(Lactobacillus fermentum, prebiotic substrates, microencapsulation, lyophilization)

Sažetak
Iskazivanju funkcionalnih učinaka probiotika u gastrointestinalnom traktu (GIT), može doprinijeti i primjena različitih prebiotika koji selektivno potiču rast poželjnih bakterija in situ. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti dodatak 3 različita prebiotika: inulina s fruktooligosaharidima, manitola i laktuloze na učinkovitost mikroinkapsulacije bakterijskih stanica soja Lactobacillus fermentum D12 u alginatu. Lb. fermentum D12 je autohtona bakterija mliječne kiseline koja se istražuje kao potencijalna probiotička starter kultura, stoga je za biotehnološku proizvodnju ovog soja važno i definirati tehnološka svojstva primjerice preživljavanje tijekom procesa mikroinkapsulacije i liofilizacije. Nastavno je u ovom radu provedena i liofilizacija mikroinkapsuliranih bakterijskih stanica soja D12 uz dodatak obranog mlijeka kao lioprotektora. Prema rezultatima, dodatak prebiotika tijekom mikroinkapsulacije bakterijskih stanica D12 u alginatu ima povoljan učinak na preživljavanje Lb. fermentum D12, što proizlazi iz većeg broja preživjelih bakterijskih stanica u usporedbi s kontrolom. Prisutnost čiste kulture bakterijskog soja D12 u mikroinkapsuliranim i liofiliziranim pripravcima potvrđena je RAPD metodom. U konačnici, liofilizirane i mikroinkapsulirane stanice soja Lb. fermentum D12 preživljavaju u visokom broju (CFU/ml) simulirane uvjete GIT, što ukazuje na zaštitni učinak primjenjenih procesa čime se ujedno doprinosi funkcionalnosti probiotičkog soja in vivo.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Iličić, Lea
UTJECAJ RAZLIČITIH PREBIOTIKA NA BIOTEHNOLOŠKU PROIZVODNJU BAKTERIJSKOG SOJA Lactobacillus fermentum D12, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Iličić, L. (2018) 'UTJECAJ RAZLIČITIH PREBIOTIKA NA BIOTEHNOLOŠKU PROIZVODNJU BAKTERIJSKOG SOJA Lactobacillus fermentum D12', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\v{c}i\'{c}, Lea}, year = {2018}, pages = {40}, keywords = {Lactobacillus fermentum, prebioti\v{c}ki supstrati, mikroinkapsulacija, liofilizacija}, title = {UTJECAJ RAZLI\v{C}ITIH PREBIOTIKA NA BIOTEHNOLO\v{S}KU PROIZVODNJU BAKTERIJSKOG SOJA Lactobacillus fermentum D12}, keyword = {Lactobacillus fermentum, prebioti\v{c}ki supstrati, mikroinkapsulacija, liofilizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\v{c}i\'{c}, Lea}, year = {2018}, pages = {40}, keywords = {Lactobacillus fermentum, prebiotic substrates, microencapsulation, lyophilization}, title = {THE INFLUENCE OF DIFFERENT PREBIOTICS ON THE BIOTECHNOLOGICAL PRODUCTION OF BACTERIAL STRAIN Lactobacillus fermentum D12}, keyword = {Lactobacillus fermentum, prebiotic substrates, microencapsulation, lyophilization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font