Pregled bibliografske jedinice broj: 963817
Proizvodnja i kakvoća tradicionalnih sireva iz Bosne i Hercegovine
Proizvodnja i kakvoća tradicionalnih sireva iz Bosne i Hercegovine, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 963817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i kakvoća tradicionalnih sireva iz Bosne i Hercegovine
(Production and quality of traditional cheeses from Bosnia and Herzegovina)
Autori
Vujica, Klaudija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
24
Mentor
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
tradicionalni sirevi ; Bosna i Hercegovina ; proizvodnja ; kakvoća
(traditional cheeses ; Bosnia and Herzegovina ; production ; quality)
Sažetak
U Bosni i Hercegovini su sačuvani tradicionalni mliječni proizvodi, pa i sirevi, unatoč brojnim migracijama stanovništva u gradove. Tehnologija većine ovih sireva je jednostavna, prilagođena skromnim planinskim uvjetima. Uz sireve od kravljeg mlijeka proizvode se i ovčji sirevi. Oni ne predstavljaju samo hranu koja će podmiriti osnovne potrebe organizma, nego su i dio materijalne kulture i obilježje zemlje. Dosta sireva nosi naziv mjesta porijekla, a još veći broj krajeva je postao poznat po siru. Proizvodnja tradicionalnih mliječnih proizvoda, posebno sireva, danas je vrlo značajna. Većina na industrijski način proizvedenih sireva u mljekarama širom svijeta potječe iz tradicionalne proizvodnje. Jedini tradicionalni mliječni proizvodi koji se danas u Bosni i Hercegovini proizvode na industrijski način su Trapist i Livanjski sir. U ovom radu je opisan postupak proizvodnje Livanjskog i Vlašićkog sira, Sira trapista i Sira iz mijeha. Također, opisana su njihova karakteristična fizikalno kemijska svojstva, kao što su udio mliječne masti, bjelančevina, vode, te ostali parametri kakvoće. Opisna su i senzorska svojstva ovih proizvoda, kao što su okus, boja i miris.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija