Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963817

Proizvodnja i kakvoća tradicionalnih sireva iz Bosne i Hercegovine


Vujica, Klaudija
Proizvodnja i kakvoća tradicionalnih sireva iz Bosne i Hercegovine, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 963817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i kakvoća tradicionalnih sireva iz Bosne i Hercegovine
(Production and quality of traditional cheeses from Bosnia and Herzegovina)

Autori
Vujica, Klaudija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
14.09

Godina
2018

Stranica
24

Mentor
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
tradicionalni sirevi ; Bosna i Hercegovina ; proizvodnja ; kakvoća
(traditional cheeses ; Bosnia and Herzegovina ; production ; quality)

Sažetak
U Bosni i Hercegovini su sačuvani tradicionalni mliječni proizvodi, pa i sirevi, unatoč brojnim migracijama stanovništva u gradove. Tehnologija većine ovih sireva je jednostavna, prilagođena skromnim planinskim uvjetima. Uz sireve od kravljeg mlijeka proizvode se i ovčji sirevi. Oni ne predstavljaju samo hranu koja će podmiriti osnovne potrebe organizma, nego su i dio materijalne kulture i obilježje zemlje. Dosta sireva nosi naziv mjesta porijekla, a još veći broj krajeva je postao poznat po siru. Proizvodnja tradicionalnih mliječnih proizvoda, posebno sireva, danas je vrlo značajna. Većina na industrijski način proizvedenih sireva u mljekarama širom svijeta potječe iz tradicionalne proizvodnje. Jedini tradicionalni mliječni proizvodi koji se danas u Bosni i Hercegovini proizvode na industrijski način su Trapist i Livanjski sir. U ovom radu je opisan postupak proizvodnje Livanjskog i Vlašićkog sira, Sira trapista i Sira iz mijeha. Također, opisana su njihova karakteristična fizikalno kemijska svojstva, kao što su udio mliječne masti, bjelančevina, vode, te ostali parametri kakvoće. Opisna su i senzorska svojstva ovih proizvoda, kao što su okus, boja i miris.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vujica, Klaudija
Proizvodnja i kakvoća tradicionalnih sireva iz Bosne i Hercegovine, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Vujica, K. (2018) 'Proizvodnja i kakvoća tradicionalnih sireva iz Bosne i Hercegovine', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vujica, Klaudija}, year = {2018}, pages = {24}, keywords = {tradicionalni sirevi, Bosna i Hercegovina, proizvodnja, kakvo\'{c}a}, title = {Proizvodnja i kakvo\'{c}a tradicionalnih sireva iz Bosne i Hercegovine}, keyword = {tradicionalni sirevi, Bosna i Hercegovina, proizvodnja, kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vujica, Klaudija}, year = {2018}, pages = {24}, keywords = {traditional cheeses, Bosnia and Herzegovina, production, quality}, title = {Production and quality of traditional cheeses from Bosnia and Herzegovina}, keyword = {traditional cheeses, Bosnia and Herzegovina, production, quality}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font