Pregled bibliografske jedinice broj: 963816
Proizvodnja i kakvoća sladoleda i smrznutih deserata
Proizvodnja i kakvoća sladoleda i smrznutih deserata, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 963816 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i kakvoća sladoleda i smrznutih deserata
(Production and quality of ice cream and frozen desserts)
Autori
Zeljko, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
26
Mentor
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
sladoledi ; smrznuti deserti ; proizvodnja ; kakvoća
(ice cream ; frozen desserts ; production ; quality)
Sažetak
Sladoled, iako na prvi pogled jednostavan, predstavlja kompleksan sustav. Predstavlja djelomično ili potpuno zamrznutu slasticu koja se vrlo široko konzumira. Sadrži mliječnu mast, šećere, bezmasne tvari mlijeka, stabilizatore, emulgatore i vodu. Osim toga, u sastav sladoleda ulazi i inkorporirani zrak. Od svih sastojaka najvažniju ulogu ima mliječna mast, jer je važna u izgradnji stabilne strukture sladoleda. Smrznuti deserti su širok pojam, koji obuhvaća sladoled i njemu slične proizvode. Međutim, važno je znati da se sladoled odvaja od kategorije ostalih smrznutih deserata, zato što se smrznuti deserti dobivaju ako se mliječni sastojci sladoleda zamijene nemliječnim sastojcima, bilo potpuno ili djelomično. U ovom radu opisane su faze proizvodnje sladoleda, svojstva i parametri kakvoće sladoleda i smrznutih deserata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija