Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963680

Redukcija T-2 i HT-2 toksina u zobenom brašnu primjenom niskotlačne DBD dušikove plazme


Kiš, Maja; Milošević, Slobodan; Vulić, Ana; Herceg, Zoran; Vukušić, Tomislava; Pleadin, Jelka
Redukcija T-2 i HT-2 toksina u zobenom brašnu primjenom niskotlačne DBD dušikove plazme // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.).
Split : Osijek : Tuzla, 2018. str. 83-83 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 963680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Redukcija T-2 i HT-2 toksina u zobenom brašnu primjenom niskotlačne DBD dušikove plazme
(Reducuction of T-2 and HT-2 toxins in oat flour with low pressure DBD nitrogen plasma)

Autori
Kiš, Maja ; Milošević, Slobodan ; Vulić, Ana ; Herceg, Zoran ; Vukušić, Tomislava ; Pleadin, Jelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. - Split : Osijek : Tuzla, 2018, 83-83

ISBN
978-953-7803-09-4

Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mikotoksini ; hladan plazma ; T-2 toksin ; HT-2 toksin ; redukcija
(mycotoxins ; cold plasma ; T-2 toxin ; HT-2 toxin ; reduction)

Sažetak
Mikotoksini se zbog svoje kompleksne strukture i visoke stabilnosti vrlo teško uklanjaju iz prehrambenog lanca čime predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju. T-2 toksin i njegov glavni metabolit HT-2 predstavljaju trihotecenske mikotoksine izrazite toksičnosti za koje je dostupno vrlo malo podataka o učincima prerade hrane na njihovu prisutnost. Primjena tehnologije obrade namirnica hladnom plazmom kao nove ne toplinske metode u prehrambenoj industriji pokazala se kao učinkovita metoda u širokom spektru proizvodnih faza. Za sada malobrojna istraživanja ukazuju na potencijal hladne plazme u uklanjanju mikotoksina, pri čemu vrsta hrane i mikotoksina utječu na učinkovitost ove metode. Cilj ovog rada je ispitivanje utjecaja niskotlačne DBD hladne plazme s dušikom kao radnim plinom na učinkovitost redukcije T-2 i HT-2 toksina u uzorku zobenog brašna pri vremenima izlaganja uzorka od 10, 20 i 30 minuta. Koncentracija T-2 i HT-2 toksina prije i nakon tretmana hladnom plazmom određena je primjenom tekućinske kromatografije s masenom spektrometrijom (LC-MS/MS). Rezultati pokazuju da je uklanjanje T-2 i HT-2 toksina ovisno o trajanju tretmana hladnom plazmom, a maksimalna redukcija (38, 6%) postiže se nakon 30 minuta izlaganja. Dobiveni rezultati pokazuju učinkovitost hladne plazme u uklanjanju T-2 i HT-2 toksina, s konačnim ciljem sigurnosti hrane i zaštite zdravlja ljudi i životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-2753 - Dijagnostika Interakcije lasera i hladne plazme (LaCPID) (Milošević, Slobodan, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za fiziku, Zagreb,
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Maja; Milošević, Slobodan; Vulić, Ana; Herceg, Zoran; Vukušić, Tomislava; Pleadin, Jelka
Redukcija T-2 i HT-2 toksina u zobenom brašnu primjenom niskotlačne DBD dušikove plazme // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.).
Split : Osijek : Tuzla, 2018. str. 83-83 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kiš, M., Milošević, S., Vulić, A., Herceg, Z., Vukušić, T. & Pleadin, J. (2018) Redukcija T-2 i HT-2 toksina u zobenom brašnu primjenom niskotlačne DBD dušikove plazme. U: Jerković, I., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Maja and Milo\v{s}evi\'{c}, Slobodan and Vuli\'{c}, Ana and Herceg, Zoran and Vuku\v{s}i\'{c}, Tomislava and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {83-83}, keywords = {mikotoksini, hladan plazma, T-2 toksin, HT-2 toksin, redukcija}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {Redukcija T-2 i HT-2 toksina u zobenom bra\v{s}nu primjenom niskotla\v{c}ne DBD du\v{s}ikove plazme}, keyword = {mikotoksini, hladan plazma, T-2 toksin, HT-2 toksin, redukcija}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Maja and Milo\v{s}evi\'{c}, Slobodan and Vuli\'{c}, Ana and Herceg, Zoran and Vuku\v{s}i\'{c}, Tomislava and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {83-83}, keywords = {mycotoxins, cold plasma, T-2 toxin, HT-2 toxin, reduction}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {Reducuction of T-2 and HT-2 toxins in oat flour with low pressure DBD nitrogen plasma}, keyword = {mycotoxins, cold plasma, T-2 toxin, HT-2 toxin, reduction}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font