Pregled bibliografske jedinice broj: 963620
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Pprimorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Pprimorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.).
Split : Osijek : Tuzla, 2018. str. 109-109 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 963620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Pprimorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala
(Quality assessment of honey in coffe bars located in Primorsko-goranska and Istra county by determining hydroxymethylfurfural concentration)
Autori
Kvrgić, Kristina ; Mišetić Ostojić, Dijana ; Džafić, Natalija ; Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja
/ Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. - Split : Osijek : Tuzla, 2018, 109-109
ISBN
978-953-7803-09-4
Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
med ; hidroksimetilfurfural ; kvaliteta
(honey ; hydroxymethylfurfural ; quality)
Sažetak
Med je prirodni proizvod koji se koristi u prehrani od pamtivijeka. Medonosne pčele (Apis mellifera) prikupljaju nektar medonosnih biljaka, sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, mijenjaju ga, dehidriraju i pohranjuju u saće. Zbog porasta svijesti o važnosti pravilne prehrane u očuvanju zdravlja, sve više potrošača koristi med za zaslađivanje umjesto konzumnog šećera, budući med osim velikog udjela šećera (uglavnom fruktoze i glukoze) sadrži i mnoge biološki vrijedne sastojke poput fenolnih komponenti, flavonoida, enzima, organskih kiselina, minerala i vitamina. Svrha ovog istraživanja bila je ispitati kvalitetu meda dostupnog potrošačima u ugostiteljskim objektima u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, u pogledu sadržaja hidroksimetilfurfurala (HMF) kao pokazatelja svježine i termičke obrade meda. Prisustvo HMF-a ispitano je u 30 uzoraka cvjetnog meda metodom tekućinske kromatografije visokog učinka sa diode array (DA) detekcijom. U 17% uzoraka određeni maseni udio HMF bio je veći od najveće dopuštene količine definirane Pravilnikom o medu (MP RH, NN 53/2015, 47/2017), što upućuje na potrebu razvoja sustava praćenja kvalitete meda na tržištu Republike Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb