Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963620

Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Pprimorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala


Kvrgić, Kristina; Mišetić Ostojić, Dijana; Džafić, Natalija; Pleadin, Jelka
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Pprimorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.).
Split : Osijek : Tuzla, 2018. str. 109-109 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 963620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Pprimorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala
(Quality assessment of honey in coffe bars located in Primorsko-goranska and Istra county by determining hydroxymethylfurfural concentration)

Autori
Kvrgić, Kristina ; Mišetić Ostojić, Dijana ; Džafić, Natalija ; Pleadin, Jelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. - Split : Osijek : Tuzla, 2018, 109-109

ISBN
978-953-7803-09-4

Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
med ; hidroksimetilfurfural ; kvaliteta
(honey ; hydroxymethylfurfural ; quality)

Sažetak
Med je prirodni proizvod koji se koristi u prehrani od pamtivijeka. Medonosne pčele (Apis mellifera) prikupljaju nektar medonosnih biljaka, sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, mijenjaju ga, dehidriraju i pohranjuju u saće. Zbog porasta svijesti o važnosti pravilne prehrane u očuvanju zdravlja, sve više potrošača koristi med za zaslađivanje umjesto konzumnog šećera, budući med osim velikog udjela šećera (uglavnom fruktoze i glukoze) sadrži i mnoge biološki vrijedne sastojke poput fenolnih komponenti, flavonoida, enzima, organskih kiselina, minerala i vitamina. Svrha ovog istraživanja bila je ispitati kvalitetu meda dostupnog potrošačima u ugostiteljskim objektima u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, u pogledu sadržaja hidroksimetilfurfurala (HMF) kao pokazatelja svježine i termičke obrade meda. Prisustvo HMF-a ispitano je u 30 uzoraka cvjetnog meda metodom tekućinske kromatografije visokog učinka sa diode array (DA) detekcijom. U 17% uzoraka određeni maseni udio HMF bio je veći od najveće dopuštene količine definirane Pravilnikom o medu (MP RH, NN 53/2015, 47/2017), što upućuje na potrebu razvoja sustava praćenja kvalitete meda na tržištu Republike Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Natalija Džafić (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kvrgić, Kristina; Mišetić Ostojić, Dijana; Džafić, Natalija; Pleadin, Jelka
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Pprimorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.).
Split : Osijek : Tuzla, 2018. str. 109-109 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Kvrgić, K., Mišetić Ostojić, D., Džafić, N. & Pleadin, J. (2018) Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Pprimorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala. U: Jerković, I., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Kvrgi\'{c}, Kristina and Mi\v{s}eti\'{c} Ostoji\'{c}, Dijana and D\v{z}afi\'{c}, Natalija and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {109-109}, keywords = {med, hidroksimetilfurfural, kvaliteta}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Pprimorsko-goranske i Istarske \v{z}upanije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala}, keyword = {med, hidroksimetilfurfural, kvaliteta}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kvrgi\'{c}, Kristina and Mi\v{s}eti\'{c} Ostoji\'{c}, Dijana and D\v{z}afi\'{c}, Natalija and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {109-109}, keywords = {honey, hydroxymethylfurfural, quality}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {Quality assessment of honey in coffe bars located in Primorsko-goranska and Istra county by determining hydroxymethylfurfural concentration}, keyword = {honey, hydroxymethylfurfural, quality}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font