Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963581

Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande


Butorac, Valentina
Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 963581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande
(Influence of the applied extraction method on isolation of bioactive components from lavender)

Autori
Butorac, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
24.10

Godina
2018

Stranica
36

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
lavanda, ekstrakcija, fenolni spojevi, FRAP, DPPH
(lavender, extraction, phenolic compounds, FRAP, DPPH)

Sažetak
Lavanda je mediteranska aromatična biljka koja se zbog atraktivnog izgleda i ugodnog, intenzivnog mirisa najčešće koristi u dekoracijske svrhe ili u pripravi kozmetičkih preparata. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti najpogodniju metodu i uvjete ekstrakcije fenolnih spojeva iz lavande te odrediti antioksidacijski potencijal pripravljenih ekstrakata. U istraživanju su korištena dva ekstrakcijska otapala, voda i 80%-tni etanol, a varijacije ekstrakcija su uključivale različito vrijeme ekstrakcije (30, 60 i 90 minuta) u ultrazvučnoj kupelji. Osim toga testirana je i učinkovitost ekstrakcije pri različitim temperaturama (sobnoj temperaturi i pri 60 °C), utjecaj miješanja kao i maceracija u trajanju od 72 h. Sadržaj ukupnih fenola u pripravljenim ekstraktima lavande je određen Folin-Ciocalteu metodom, dok je antioksidacijska aktivnost testirana FRAP (engl. Ferric Reducing/Antioxidant Power) i DPPH (2, 2-difenil-1-pikril hidrazil) metodom. Najveća količina fenola izmjerena je u vodenom ekstraktu pripravljenom djelovanjem ultrazvuka tijekom 90 min pri temperaturi od 60 °C (4873 mg GAE/L), dok je najbolju redukcijsku aktivnost pokazao etanolni ekstrakt pripravljen maceracijom pri sobnoj temperaturi tijekom 72 h uz prethodno miješanje tijekom 30 minuta, a antiradikalnu aktivnost etanolni ekstrakt pripravljen djelovanjem ultrazvuka tijekom 90 min pri temperaturi od 60 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Butorac, Valentina
Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Butorac, V. (2018) 'Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Butorac, Valentina}, year = {2018}, pages = {36}, keywords = {lavanda, ekstrakcija, fenolni spojevi, FRAP, DPPH}, title = {Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande}, keyword = {lavanda, ekstrakcija, fenolni spojevi, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Butorac, Valentina}, year = {2018}, pages = {36}, keywords = {lavender, extraction, phenolic compounds, FRAP, DPPH}, title = {Influence of the applied extraction method on isolation of bioactive components from lavender}, keyword = {lavender, extraction, phenolic compounds, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font