Pregled bibliografske jedinice broj: 963581
Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande
Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 963581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz lavande
(Influence of the applied extraction method on isolation of bioactive components from lavender)
Autori
Butorac, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
24.10
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
lavanda, ekstrakcija, fenolni spojevi, FRAP, DPPH
(lavender, extraction, phenolic compounds, FRAP, DPPH)
Sažetak
Lavanda je mediteranska aromatična biljka koja se zbog atraktivnog izgleda i ugodnog, intenzivnog mirisa najčešće koristi u dekoracijske svrhe ili u pripravi kozmetičkih preparata. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti najpogodniju metodu i uvjete ekstrakcije fenolnih spojeva iz lavande te odrediti antioksidacijski potencijal pripravljenih ekstrakata. U istraživanju su korištena dva ekstrakcijska otapala, voda i 80%-tni etanol, a varijacije ekstrakcija su uključivale različito vrijeme ekstrakcije (30, 60 i 90 minuta) u ultrazvučnoj kupelji. Osim toga testirana je i učinkovitost ekstrakcije pri različitim temperaturama (sobnoj temperaturi i pri 60 °C), utjecaj miješanja kao i maceracija u trajanju od 72 h. Sadržaj ukupnih fenola u pripravljenim ekstraktima lavande je određen Folin-Ciocalteu metodom, dok je antioksidacijska aktivnost testirana FRAP (engl. Ferric Reducing/Antioxidant Power) i DPPH (2, 2-difenil-1-pikril hidrazil) metodom. Najveća količina fenola izmjerena je u vodenom ekstraktu pripravljenom djelovanjem ultrazvuka tijekom 90 min pri temperaturi od 60 °C (4873 mg GAE/L), dok je najbolju redukcijsku aktivnost pokazao etanolni ekstrakt pripravljen maceracijom pri sobnoj temperaturi tijekom 72 h uz prethodno miješanje tijekom 30 minuta, a antiradikalnu aktivnost etanolni ekstrakt pripravljen djelovanjem ultrazvuka tijekom 90 min pri temperaturi od 60 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivana Generalić Mekinić
(mentor)