Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963039

Utjecaj prehrambenih navika i stupnja uhranjenosti na sastav crijevne mikrobiote


Samodol, Ana
Utjecaj prehrambenih navika i stupnja uhranjenosti na sastav crijevne mikrobiote, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 963039 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prehrambenih navika i stupnja uhranjenosti na sastav crijevne mikrobiote
(Efect of dietary habits and body mass index on intestal microbiota)

Autori
Samodol, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2018

Stranica
59

Mentor
Rumora Samarin, Ivana

Ključne riječi
prehrambene navike ; crijevna mikrobiota
(dietary habits ; gut microbiota)

Sažetak
Crijevna mikrobiota je složena zajednica mikroorganizama koja čini neizostavni dio gastrointestinalnog trakta svakog pojedinca. Istraživanjima je utvrđeno da sastav i stabilnost crijevne mikrobiote znatno utječu na zdravlje čovjeka. U zdravog pojedinca sastav crijevne mikrobiote je relativno stabilan no crijevna mikrobiota je podložna različitim egzogenim i endogenim čimbenicima, od kojih se posebno izdvaja prehrana. U ovom radu analiziran je sastav crijevne mikrobiote, prehrambene navike, unos energije, makronutrijenata, prehrambenih vlakana te pojedinih skupina namirnica u ispitanika mlađe životne dobi s obzirom na stupanj uhranjenosti. Analizom prehrane i prehramebnih navika nije utvrđena značajna razlika između ispitanika s obzirom na različit stupanj uhranjenosti, izuzev unosa mlijeka i mliječnih proizvoda. Analiza crijevne mikrobiote je pokazala razliku u omjeru Firmicutes/Bacteroidetes između pretile i pothranjene skupine, no nije utvrđena značajna poveznica između prehrane i prehrambenih navika sa sastavom crijevne mikrobiote.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3509 - Istraživanje ravnoteže mikrobioma debelog crijeva (MicroEquilibrium) (Starčević, Antonio, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rumora Samarin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Samodol, Ana
Utjecaj prehrambenih navika i stupnja uhranjenosti na sastav crijevne mikrobiote, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Samodol, A. (2018) 'Utjecaj prehrambenih navika i stupnja uhranjenosti na sastav crijevne mikrobiote', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Samodol, Ana}, year = {2018}, pages = {59}, keywords = {prehrambene navike, crijevna mikrobiota}, title = {Utjecaj prehrambenih navika i stupnja uhranjenosti na sastav crijevne mikrobiote}, keyword = {prehrambene navike, crijevna mikrobiota}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Samodol, Ana}, year = {2018}, pages = {59}, keywords = {dietary habits, gut microbiota}, title = {Efect of dietary habits and body mass index on intestal microbiota}, keyword = {dietary habits, gut microbiota}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font