Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963034

TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU


Dujmić, Filip; Marelja, Marko; Škegro, Marko; Karlović, Sven; Bosiljkov, Tomislav; Ježek, Damir; Troha, Ferdinand; Lasić Monika; Brnčić, Mladen;
TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU // 6th INTERNATIONAL CONFERENCE "VALLIS AUREA" FOCUS ON: RESEARCH & INNOVATION / Katalinic, Branko (ur.).
Požega : Beč: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018. str. 0079-0083 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 963034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU
(TEXTURAL PROPERTIES OF VACUUM DRIED PUMPKIN)

Autori
Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Troha, Ferdinand ; Lasić Monika ; Brnčić, Mladen ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
6th INTERNATIONAL CONFERENCE "VALLIS AUREA" FOCUS ON: RESEARCH & INNOVATION / Katalinic, Branko - Požega : Beč : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018, 0079-0083

ISBN
978-3-902734-10-5

Skup
Vallis Aurea – 6th International Conference

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.10.2018. - 22.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sušenje, vakuum , vakuum sušenje, organoleptička svojstva, tekstura, buća
(drying, vacuum, pumpkin, texture, sensory properties)

Sažetak
U radu se ispituje utjecaj primjene vakuum sušenjem sa ciljem dobivanja proizvoda sa maksimalno očuvanim organoleptičkim i kemijskim svojstvima uspoređujući sa referentnim uzorcima uz maksimalno skraćenje vremena sušenja. Sušenje predstavlja najpoznatiji i najučinkovitiji način konzerviranja namirnica. Vakuum sušenje ili sušenje pod sniženim tlakom pogodna je metoda za sušenje materijala osjetljivih na visoke temperature. Uzorci su obrađeni pri temperaturnom intervalu od 40°C do 70°C, uz podtlak u intervalu od 50 mbara do 1000 mbara (pri atmosferskom tlaku). Utvrđen je minimalan utjecaj na organoleptička (teksturalna) i nutritivna svojstva uz značajno smanjenje vremena sušenja. Vakuum sušenje ili sušenje pod sniženim tlakom je pogodna metoda za očuvanje organoleptičkih i kemijskih svojstava uz značajno smanjenje vremena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Dujmić, Filip; Marelja, Marko; Škegro, Marko; Karlović, Sven; Bosiljkov, Tomislav; Ježek, Damir; Troha, Ferdinand; Lasić Monika; Brnčić, Mladen;
TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU // 6th INTERNATIONAL CONFERENCE "VALLIS AUREA" FOCUS ON: RESEARCH & INNOVATION / Katalinic, Branko (ur.).
Požega : Beč: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018. str. 0079-0083 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Dujmić, F., Marelja, M., Škegro, M., Karlović, S., Bosiljkov, T., Ježek, D., Troha, F., Lasić Monika, Brnčić, M. & (2018) TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU. U: Katalinic, B. (ur.)6th INTERNATIONAL CONFERENCE "VALLIS AUREA" FOCUS ON: RESEARCH & INNOVATION.
@article{article, author = {Dujmi\'{c}, Filip and Marelja, Marko and \v{S}kegro, Marko and Karlovi\'{c}, Sven and Bosiljkov, Tomislav and Je\v{z}ek, Damir and Troha, Ferdinand and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, editor = {Katalinic, B.}, year = {2018}, pages = {0079-0083}, keywords = {su\v{s}enje, vakuum , vakuum su\v{s}enje, organolepti\v{c}ka svojstva, tekstura, bu\'{c}a}, isbn = {978-3-902734-10-5}, title = {TEKSTURALNA SVOJSTVA SU\v{S}ENIH BU\'{C}A PRI SNI\v{Z}ENOM TLAKU}, keyword = {su\v{s}enje, vakuum , vakuum su\v{s}enje, organolepti\v{c}ka svojstva, tekstura, bu\'{c}a}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi ; DAAAM International Vienna}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dujmi\'{c}, Filip and Marelja, Marko and \v{S}kegro, Marko and Karlovi\'{c}, Sven and Bosiljkov, Tomislav and Je\v{z}ek, Damir and Troha, Ferdinand and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, editor = {Katalinic, B.}, year = {2018}, pages = {0079-0083}, keywords = {drying, vacuum, pumpkin, texture, sensory properties}, isbn = {978-3-902734-10-5}, title = {TEXTURAL PROPERTIES OF VACUUM DRIED PUMPKIN}, keyword = {drying, vacuum, pumpkin, texture, sensory properties}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi ; DAAAM International Vienna}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font