Pregled bibliografske jedinice broj: 963034
TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU
TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU // 6th INTERNATIONAL CONFERENCE "VALLIS AUREA" FOCUS ON: RESEARCH & INNOVATION / Katalinic, Branko (ur.).
Požega : Beč: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018. str. 0079-0083 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 963034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU
(TEXTURAL PROPERTIES OF VACUUM DRIED PUMPKIN)
Autori
Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Troha, Ferdinand ; Lasić Monika ; Brnčić, Mladen ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
6th INTERNATIONAL CONFERENCE "VALLIS AUREA" FOCUS ON: RESEARCH & INNOVATION
/ Katalinic, Branko - Požega : Beč : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018, 0079-0083
ISBN
978-3-902734-10-5
Skup
Vallis Aurea – 6th International Conference
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.10.2018. - 22.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sušenje, vakuum , vakuum sušenje, organoleptička svojstva, tekstura, buća
(drying, vacuum, pumpkin, texture, sensory properties)
Sažetak
U radu se ispituje utjecaj primjene vakuum sušenjem sa ciljem dobivanja proizvoda sa maksimalno očuvanim organoleptičkim i kemijskim svojstvima uspoređujući sa referentnim uzorcima uz maksimalno skraćenje vremena sušenja. Sušenje predstavlja najpoznatiji i najučinkovitiji način konzerviranja namirnica. Vakuum sušenje ili sušenje pod sniženim tlakom pogodna je metoda za sušenje materijala osjetljivih na visoke temperature. Uzorci su obrađeni pri temperaturnom intervalu od 40°C do 70°C, uz podtlak u intervalu od 50 mbara do 1000 mbara (pri atmosferskom tlaku). Utvrđen je minimalan utjecaj na organoleptička (teksturalna) i nutritivna svojstva uz značajno smanjenje vremena sušenja. Vakuum sušenje ili sušenje pod sniženim tlakom je pogodna metoda za očuvanje organoleptičkih i kemijskih svojstava uz značajno smanjenje vremena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Marko Marelja
(autor)
Marko Škegro
(autor)
Tomislav Bosiljkov
(autor)