Pregled bibliografske jedinice broj: 962999
T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje : Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije
T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje : Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije // Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition, 13 (2018), 1/2; 12-18 doi:10.31895/hcptbn.13.1-2.6 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 962999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje : Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije
(T-2 and HT-2 toxins in good and feed : Prevalence, toxicity and measures of prevention and decontamination)
Autori
Kiš, Maja ; Pleadin, Jelka
Izvornik
Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition (1847-3423) 13
(2018), 1/2;
12-18
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
T-2 toksin ; HT-2 toksin ; toksičnost ; pojavnost ; dekontaminacija ; hrana ; hrana za životinje
(T-2 toxin ; HT-2 toxin ; toxicity ; prevalence ; decontamination ; food ; feed)
Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji imaju toksičan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Smatraju se neizbježnim onečišćivačima hrane i hrane za životinje, a predstavljaju problem u cijelom svijetu jer se njihova koncentracija ne smanjuje ni nakon uobičajenih postupaka prerade hrane. T-2 toksin i njegov glavni metabolit HT-2 pripadaju velikoj grupi trihotecenskih mikotoksina. T-2 toksin se smatra najtoksičnijim predstavnikom trihotecenskih mikotoksina tipa A, a proizvode ga plijesni roda Fusarium, načešće Fusarium langsethiae, Fusarium poae i Fusarium sporotrichioides. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je uvrstila T-2 toksin u skupinu 3, među spojeve koji se ne mogu klasificirati kao ljudski karcinogeni. Ipak, izraženo citotoksično, imunosupresivno i hematotoksično djelovanje T-2 i HT-2 toksina može uzrokovati kronične bolesti kod ljudi i životinja. Daljnja istraživanja ovih mikotoksina su nužna s obzirom na nedostatak toksikoloških podataka te kako bi se odredila njihova prisutnost u hrani i hrani za životinje i efikasne metode dekontaminacije onečišćenih sirovina i proizvoda. Kako bi se izbjegli negativni učinci T-2, HT-2 toksina i ostalih trihotecenskih mikotoksina na zdravlje ljudi i životinja, važno je sprječavanje rasta plijesni i sustavan nadzor sirovina i finalnih proizvoda namijenjenih prehrani ljudi i hranidbi životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- DOAJ
- EBSCOhost
- HRČAK
- Index Copernicus
- J-Gate
- Jornal SEEK
- NewJour
- The Knowledge Network
- ProQuest
- Ulrich's