Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 962999

T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje : Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije


Kiš, Maja; Pleadin, Jelka
T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje : Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije // Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition, 13 (2018), 1/2; 12-18 doi:10.31895/hcptbn.13.1-2.6 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 962999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje : Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije
(T-2 and HT-2 toxins in good and feed : Prevalence, toxicity and measures of prevention and decontamination)

Autori
Kiš, Maja ; Pleadin, Jelka

Izvornik
Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition (1847-3423) 13 (2018), 1/2; 12-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
T-2 toksin ; HT-2 toksin ; toksičnost ; pojavnost ; dekontaminacija ; hrana ; hrana za životinje
(T-2 toxin ; HT-2 toxin ; toxicity ; prevalence ; decontamination ; food ; feed)

Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji imaju toksičan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Smatraju se neizbježnim onečišćivačima hrane i hrane za životinje, a predstavljaju problem u cijelom svijetu jer se njihova koncentracija ne smanjuje ni nakon uobičajenih postupaka prerade hrane. T-2 toksin i njegov glavni metabolit HT-2 pripadaju velikoj grupi trihotecenskih mikotoksina. T-2 toksin se smatra najtoksičnijim predstavnikom trihotecenskih mikotoksina tipa A, a proizvode ga plijesni roda Fusarium, načešće Fusarium langsethiae, Fusarium poae i Fusarium sporotrichioides. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je uvrstila T-2 toksin u skupinu 3, među spojeve koji se ne mogu klasificirati kao ljudski karcinogeni. Ipak, izraženo citotoksično, imunosupresivno i hematotoksično djelovanje T-2 i HT-2 toksina može uzrokovati kronične bolesti kod ljudi i životinja. Daljnja istraživanja ovih mikotoksina su nužna s obzirom na nedostatak toksikoloških podataka te kako bi se odredila njihova prisutnost u hrani i hrani za životinje i efikasne metode dekontaminacije onečišćenih sirovina i proizvoda. Kako bi se izbjegli negativni učinci T-2, HT-2 toksina i ostalih trihotecenskih mikotoksina na zdravlje ljudi i životinja, važno je sprječavanje rasta plijesni i sustavan nadzor sirovina i finalnih proizvoda namijenjenih prehrani ljudi i hranidbi životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Kiš (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr doi.org hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Maja; Pleadin, Jelka
T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje : Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije // Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition, 13 (2018), 1/2; 12-18 doi:10.31895/hcptbn.13.1-2.6 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Kiš, M. & Pleadin, J. (2018) T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje : Pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije. Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition, 13 (1/2), 12-18 doi:10.31895/hcptbn.13.1-2.6.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Maja and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {12-18}, DOI = {10.31895/hcptbn.13.1-2.6}, keywords = {T-2 toksin, HT-2 toksin, toksi\v{c}nost, pojavnost, dekontaminacija, hrana, hrana za \v{z}ivotinje}, journal = {Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition}, doi = {10.31895/hcptbn.13.1-2.6}, volume = {13}, number = {1/2}, issn = {1847-3423}, title = {T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za \v{z}ivotinje : Pojavnost, toksi\v{c}nost i mjere prevencije i dekontaminacije}, keyword = {T-2 toksin, HT-2 toksin, toksi\v{c}nost, pojavnost, dekontaminacija, hrana, hrana za \v{z}ivotinje} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Maja and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {12-18}, DOI = {10.31895/hcptbn.13.1-2.6}, keywords = {T-2 toxin, HT-2 toxin, toxicity, prevalence, decontamination, food, feed}, journal = {Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition}, doi = {10.31895/hcptbn.13.1-2.6}, volume = {13}, number = {1/2}, issn = {1847-3423}, title = {T-2 and HT-2 toxins in good and feed : Prevalence, toxicity and measures of prevention and decontamination}, keyword = {T-2 toxin, HT-2 toxin, toxicity, prevalence, decontamination, food, feed} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • DOAJ
  • EBSCOhost
  • HRČAK
  • Index Copernicus
  • J-Gate
  • Jornal SEEK
  • NewJour
  • The Knowledge Network
  • ProQuest
  • Ulrich's


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font