Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 962234

Proteolitička aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline


Gale, Angelo
Proteolitička aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 962234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proteolitička aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline
(Proteolytic activity of selected strains of lactic acid bacteria)

Autori
Gale, Angelo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
45

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, protelitička aktivnost, hidroliza kazeina
(lactic acid bacteria, proteolytic activity, casein hydrolysis)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline (BMK) su široko rasprotranjeni mikroorganizmi, te se uobičajeno nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima. Proteolitički sustav BMK važan je za njihov rast umlijeku, omogućava hidrolizu hidrolizu kazeinate daje doprinos razvoju organoleptičkih svojstava fermentiranih mliječnih proizvoda. Cilj ovog rada je istražiti proteolitičku aktivnost sojeva BMK: Lactobacillus brevis Dg, Lactobacillus fermentum D12, Latbacillus plantarum D13 i Lactococcus lactis ZG7-10. Primjenom API 50 CHL medija identificirani su izolirani sojevi bakterija iz rod Lactobacillus i srodnih rodova. AFLP metodom idnetificiran je autohtoni soj Lactococcus lactis ZG7-10, koji je prema rezultatima dobivenim Ansonovom metodom određivanja protelitičke aktivnosti imao najveću protelitičku aktivnost od svih ispitivanih sojeva BMK. Utvrđeno je također kak spomenuti soj proizvodi najveću koncentraciju mliječne kiseline (g/L) te najbolje raste u prisutnosti 2, 4, i 6% (w/v) NaCl-a. Tricine- SDS-PAGEelektroforezom praćena je hidroliza kazeina u obranom mlijku kao rezultat protelitičke aktivnosti odabranih sojeva BMK.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gale, Angelo
Proteolitička aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gale, A. (2018) 'Proteolitička aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gale, Angelo}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, proteliti\v{c}ka aktivnost, hidroliza kazeina}, title = {Proteoliti\v{c}ka aktivnost odabranih sojeva bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, proteliti\v{c}ka aktivnost, hidroliza kazeina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gale, Angelo}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {lactic acid bacteria, proteolytic activity, casein hydrolysis}, title = {Proteolytic activity of selected strains of lactic acid bacteria}, keyword = {lactic acid bacteria, proteolytic activity, casein hydrolysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font