Pregled bibliografske jedinice broj: 962229
PROCJENA KVALITETE VOLUMINOZNE KRME PAŠNJAKA FARME OVACA PASMINE LIČKA PRAMENKA U VLASNIŠTVU GEA-COM D.O.O.
PROCJENA KVALITETE VOLUMINOZNE KRME PAŠNJAKA FARME OVACA PASMINE LIČKA PRAMENKA U VLASNIŠTVU GEA-COM D.O.O. // Zbornik radova Veterinarski dani 2018 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2018. str. 379-389 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 962229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA KVALITETE VOLUMINOZNE KRME PAŠNJAKA FARME OVACA PASMINE LIČKA PRAMENKA U VLASNIŠTVU GEA-COM D.O.O.
(QUALITY ANALYSIS OF VOLUMINOUS FODDER ON GEA-COM LTD SHEEP FARM PASTURE)
Autori
Cvrtila, Željka ; Popović, Maja ; Pajurin, Luka ; Jelenčić, Dina ; Kozačinski, Lidija ; Vlahović, Ksenija ; Špoljarić, Branimira ; Kiš, Goran ; Gordan Mršić, Gordan ; Špoljarić, Daniel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2018
/ Harapin, Ivica - Zagreb, 2018, 379-389
Skup
Veterinarski dani znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem = Veterinary days scientific-professional conference with international participation
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.10.2018. - 18.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
paša ; ovca ; terpen
(pasture ; sheep ; terpene)
Sažetak
Paša je najbolja i najjeftinija hrana za ovce koju one, u odnosu na druge domaće životinje najučinkovitije iskorištavaju. S obzirom da na farmi GEA-COM d.o.o. držanje ovaca ne uključuje selidbu životinja tijekom zimskih mjeseci već se one drže u stajskim prostorima, važno je odrediti kemijski sastav i energetsku vrijednost paše i sijena s pašnjaka područja Crkvine, što je jedan od ciljeva projekta HRZZ (IP-2016-06-3685). Brojna dosadašnja istraživanja potvrđuju bolju aromu, boju i kvalitetu mesa janjadi te povoljniji sastav masnih kiselina, što sve zajedno upućuje na mogućnost proizvodnje funkcionalnog mesa janjadi. Svi kemijski spojevi u biljci i interakcije među njima, pridonose biološkoj aktivnosti pojedinih eteričnih ulja, odnosno njihovih komponenti. Prema tome, istraživanje kemijskog sastava, posebno terpena biljaka s pašnjaka s područja Crkvine doprinijet će boljem razumijevanju utjecaja okoline (biljna flora) na kvalitetu i aromu janjetine pasmine Lička pramenka.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Profili:
Daniel Špoljarić
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Branimira Špoljarić
(autor)
Maja Popović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Gordan Mršić
(autor)
Luka Pajurin
(autor)
Ksenija Vlahović
(autor)
Goran Kiš
(autor)