Pregled bibliografske jedinice broj: 962219
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 962219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline
(Antimicrobial activity of lactic acid bacteria)
Autori
Obadić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
41
Mentor
Leboš Pavunc, Andreja
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, antimikrobna aktivnost, bakteriocini
(lactic acid bacteria, antimicrobial activity, bacteriocins)
Sažetak
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline predstavlja veliki značaj za prehrambenu industriju jer omogućava korištenje prirodnih konzervansa. Organske kiseline, diacetil, vodikov peroksid, reutein i bakteriocini predstavljaju antimikrobne komponente metabolizma bakterija mliječne kiseline. Bakteriocini, koji su antimikrobni peptidi proizvedeni na ribosomima, imaju i primjenu u medicini kao tvari koje bi potencijalno mogle smanjiti uporabu antibiotika. U ovom radu ispitivana je antibakterijska aktivnost različitih sojeva, prisutnost bakteriocina te kompetitivna ekskluzija patogenih bakterija Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus s odabranim Lactobacillus plantarum sojevima. Najjače antimikrobno djelovanje prema patogenima L. monocytogenes i S. aureus dokazano je za sojeve L. plantarum D13, SF9C i SF15C kod kojih je i potvrđena prisutnost bakteriocina. Kompetitivna ekskluzija dokazala je da navedeni sojevi utječu na adheziju S. aureus dok na adheziju L. monocytogenes nemaju utjecaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Andreja Leboš-Pavunc
(mentor)