Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 962219

Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline


Obadić, Valentina
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 962219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline
(Antimicrobial activity of lactic acid bacteria)

Autori
Obadić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
41

Mentor
Leboš Pavunc, Andreja

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, antimikrobna aktivnost, bakteriocini
(lactic acid bacteria, antimicrobial activity, bacteriocins)

Sažetak
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline predstavlja veliki značaj za prehrambenu industriju jer omogućava korištenje prirodnih konzervansa. Organske kiseline, diacetil, vodikov peroksid, reutein i bakteriocini predstavljaju antimikrobne komponente metabolizma bakterija mliječne kiseline. Bakteriocini, koji su antimikrobni peptidi proizvedeni na ribosomima, imaju i primjenu u medicini kao tvari koje bi potencijalno mogle smanjiti uporabu antibiotika. U ovom radu ispitivana je antibakterijska aktivnost različitih sojeva, prisutnost bakteriocina te kompetitivna ekskluzija patogenih bakterija Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus s odabranim Lactobacillus plantarum sojevima. Najjače antimikrobno djelovanje prema patogenima L. monocytogenes i S. aureus dokazano je za sojeve L. plantarum D13, SF9C i SF15C kod kojih je i potvrđena prisutnost bakteriocina. Kompetitivna ekskluzija dokazala je da navedeni sojevi utječu na adheziju S. aureus dok na adheziju L. monocytogenes nemaju utjecaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Obadić, Valentina
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Obadić, V. (2018) 'Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Obadi\'{c}, Valentina}, year = {2018}, pages = {41}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, antimikrobna aktivnost, bakteriocini}, title = {Antimikrobna aktivnost bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, antimikrobna aktivnost, bakteriocini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Obadi\'{c}, Valentina}, year = {2018}, pages = {41}, keywords = {lactic acid bacteria, antimicrobial activity, bacteriocins}, title = {Antimicrobial activity of lactic acid bacteria}, keyword = {lactic acid bacteria, antimicrobial activity, bacteriocins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font