Pregled bibliografske jedinice broj: 962112
Službene kontrole u proizvodnji i preradi mesa
Službene kontrole u proizvodnji i preradi mesa // Zbornik radova Veterinarski dani 2018 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: HVK, Veterinarski fakultet SuZ, 2018. str. 341-342 (radionica, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 962112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Službene kontrole u proizvodnji i preradi mesa
(Official controls in meat production and processing)
Autori
Zdolec, Nevijo ; Rupčić, Frane ; Juras Mirela ; Mikuš, Tomislav ; Badovinac, Iva ; Žužul, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2018
/ Harapin, Ivica - Zagreb : HVK, Veterinarski fakultet SuZ, 2018, 341-342
Skup
Veterinarski dani znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem = Veterinary days scientific-professional conference with international participation
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.10.2018. - 18.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Radionica
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
službene kontrole, meso
(official controls, meat)
Sažetak
Službene kontrole u području proizvodnje i prerade mesa kompleksan su dio cjelokupnog sustava osiguravanja zaštite potrošača. Klasične i suvremene tehnologije u proizvodnji i preradi mesa donose određene javnozdravstvene rizike koji su i dalje izazov za subjekte u poslovanju s hranom, kao i za sustav službenih kontrola. Poznavanje temeljnih specifičnosti proizvodnje/prerade pojedinih vrsta mesa i mesnih proizvoda u objektima različite razine tehnoloških procesa i higijene preduvjet su smanjenja rizika i povećanja učinkovitosti kontrola. U radionici se stoga razmatra aktualna problematika službenih kontrola u kontekstu teorijskih znanja potrebnih za njihovo provođenje, organizacija i način provođenja samokontrola i službenih kontrola, te prikazuju praktični primjeri iz rada veterinarskih inspektora i ovlaštenih veterinara kontrolnih tijela. U području mikrobiologije mesa i mesnih proizvoda prikazat će se postojeće mikrobiološke opasnosti te regulativa o mikrobiološkim kriterijima u mesnom sektoru. Područje dobrobiti životinja u klaonici razmatrat će se u kontekstu aktualnih problema i budućih smjernica, te povezanosti dobrobiti s kvalitetom mesa u preradi. Zahtjevi sustava samokontrole SPH te organizacija službenih kontrola nadležnog tijela obradit će se kroz praktične primjere i prikaz novog zakonodaavstvenog okvira. Nadalje, praktična iskustva u provođenju službenih kontrola prikazat će se i na primjerima zahtjeva trećih zemalja (SAD i Rusija) te kroz primjere nesukladnosti utvrđenih pri provedbi službenih kontrola u različitim tipovima objekata za preradu mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb