Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 962112

Službene kontrole u proizvodnji i preradi mesa


Zdolec, Nevijo; Rupčić, Frane; Juras Mirela; Mikuš, Tomislav; Badovinac, Iva; Žužul, Darija
Službene kontrole u proizvodnji i preradi mesa // Zbornik radova Veterinarski dani 2018 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: HVK, Veterinarski fakultet SuZ, 2018. str. 341-342 (radionica, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 962112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Službene kontrole u proizvodnji i preradi mesa
(Official controls in meat production and processing)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Rupčić, Frane ; Juras Mirela ; Mikuš, Tomislav ; Badovinac, Iva ; Žužul, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2018 / Harapin, Ivica - Zagreb : HVK, Veterinarski fakultet SuZ, 2018, 341-342

Skup
Veterinarski dani znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem = Veterinary days scientific-professional conference with international participation

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.10.2018. - 18.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Radionica

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
službene kontrole, meso
(official controls, meat)

Sažetak
Službene kontrole u području proizvodnje i prerade mesa kompleksan su dio cjelokupnog sustava osiguravanja zaštite potrošača. Klasične i suvremene tehnologije u proizvodnji i preradi mesa donose određene javnozdravstvene rizike koji su i dalje izazov za subjekte u poslovanju s hranom, kao i za sustav službenih kontrola. Poznavanje temeljnih specifičnosti proizvodnje/prerade pojedinih vrsta mesa i mesnih proizvoda u objektima različite razine tehnoloških procesa i higijene preduvjet su smanjenja rizika i povećanja učinkovitosti kontrola. U radionici se stoga razmatra aktualna problematika službenih kontrola u kontekstu teorijskih znanja potrebnih za njihovo provođenje, organizacija i način provođenja samokontrola i službenih kontrola, te prikazuju praktični primjeri iz rada veterinarskih inspektora i ovlaštenih veterinara kontrolnih tijela. U području mikrobiologije mesa i mesnih proizvoda prikazat će se postojeće mikrobiološke opasnosti te regulativa o mikrobiološkim kriterijima u mesnom sektoru. Područje dobrobiti životinja u klaonici razmatrat će se u kontekstu aktualnih problema i budućih smjernica, te povezanosti dobrobiti s kvalitetom mesa u preradi. Zahtjevi sustava samokontrole SPH te organizacija službenih kontrola nadležnog tijela obradit će se kroz praktične primjere i prikaz novog zakonodaavstvenog okvira. Nadalje, praktična iskustva u provođenju službenih kontrola prikazat će se i na primjerima zahtjeva trećih zemalja (SAD i Rusija) te kroz primjere nesukladnosti utvrđenih pri provedbi službenih kontrola u različitim tipovima objekata za preradu mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Mikuš (autor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Rupčić, Frane; Juras Mirela; Mikuš, Tomislav; Badovinac, Iva; Žužul, Darija
Službene kontrole u proizvodnji i preradi mesa // Zbornik radova Veterinarski dani 2018 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: HVK, Veterinarski fakultet SuZ, 2018. str. 341-342 (radionica, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Zdolec, N., Rupčić, F., Juras Mirela, Mikuš, T., Badovinac, I. & Žužul, D. (2018) Službene kontrole u proizvodnji i preradi mesa. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova Veterinarski dani 2018.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Rup\v{c}i\'{c}, Frane and Miku\v{s}, Tomislav and Badovinac, Iva and \v{Z}u\v{z}ul, Darija}, editor = {Harapin, I.}, year = {2018}, pages = {341-342}, keywords = {slu\v{z}bene kontrole, meso}, title = {Slu\v{z}bene kontrole u proizvodnji i preradi mesa}, keyword = {slu\v{z}bene kontrole, meso}, publisher = {HVK, Veterinarski fakultet SuZ}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Rup\v{c}i\'{c}, Frane and Miku\v{s}, Tomislav and Badovinac, Iva and \v{Z}u\v{z}ul, Darija}, editor = {Harapin, I.}, year = {2018}, pages = {341-342}, keywords = {official controls, meat}, title = {Official controls in meat production and processing}, keyword = {official controls, meat}, publisher = {HVK, Veterinarski fakultet SuZ}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font