Pregled bibliografske jedinice broj: 960793
Školjkaši u moru - školjke na stolu
Školjkaši u moru - školjke na stolu // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, Zbornik radova 1. znanstvene konferencije s međunarodnim sudjelovanjem "Izazovi današnjice: turizam danas - za sutra", 7 (2013), 4; 639-647 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 960793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Školjkaši u moru - školjke na stolu
(Bivalves in the sea - Shellfish on the table)
Autori
Gaćina Nikolina, Radić Lakoš Tanja
Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, Zbornik radova 1. znanstvene konferencije s međunarodnim sudjelovanjem "Izazovi današnjice: turizam danas - za sutra" (1846-6699) 7
(2013), 4;
639-647
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
školjkaši, upravljanje okolišem, prehrambena vrijednost školjaka, gastronomija
(bivalves, environmental management, nutrition value of shellfish, gastronomy)
Sažetak
Gospodarski koncept razvoja Hrvatske među prioritetne odrednice postavlja djelatnosti vezane uz more. Šibensko-kninska županija ima dugu tradiciju morskog ribarstva. Produktivna područja akvatorija i povoljna prirodna obilježja neke su od prednosti koje ubrajaju priobalno i otočno područje Županije među najperspektivnije lokalitete marikulturne djelatnosti. Danas je u zoni rijeke Krke sveukupno koncesirano 57 uzgojnih polja, maksimalnog godišnjegkapaciteta 3.100 tona (53 lokacije uzgoja školjkaša i 4 lokacije uzgoja bijele ribe). Na području općine Pirovac registrirano je 4 lokacije uzgoja školjkaša, kapaciteta 300 tona, a na području općine Rogoznica 3 ribogojilišna polja, maskimalnog godišnjeg kapaciteta od 250 tona. Školjkaši koji se uzgajaju su dagnje (Mytilus galoprovincialis) i kamenice (Ostrea edulis), dok je uzgoj jakovljevih kapica (Pecten jacobaeus) u eksperimentalnoj fazi. Školjke kao prehrambena namirnica su iznimne nutritivne vrijednosti i smatraju se delikatesama. ovim radom želi se prikazati ekološke čimbenike uzgojnog područja školjkaša u estuariju rijeke krke i postojeće uzgojne kapacitete. U radu ćemo prikazati i nutritivnu vrijednost pojedinih školji te ulogu u gastronomiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Šibeniku