Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960793

Školjkaši u moru - školjke na stolu


Gaćina Nikolina, Radić Lakoš Tanja
Školjkaši u moru - školjke na stolu // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, Zbornik radova 1. znanstvene konferencije s međunarodnim sudjelovanjem "Izazovi današnjice: turizam danas - za sutra", 7 (2013), 4; 639-647 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 960793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Školjkaši u moru - školjke na stolu
(Bivalves in the sea - Shellfish on the table)

Autori
Gaćina Nikolina, Radić Lakoš Tanja

Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, Zbornik radova 1. znanstvene konferencije s međunarodnim sudjelovanjem "Izazovi današnjice: turizam danas - za sutra" (1846-6699) 7 (2013), 4; 639-647

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
školjkaši, upravljanje okolišem, prehrambena vrijednost školjaka, gastronomija
(bivalves, environmental management, nutrition value of shellfish, gastronomy)

Sažetak
Gospodarski koncept razvoja Hrvatske među prioritetne odrednice postavlja djelatnosti vezane uz more. Šibensko-kninska županija ima dugu tradiciju morskog ribarstva. Produktivna područja akvatorija i povoljna prirodna obilježja neke su od prednosti koje ubrajaju priobalno i otočno područje Županije među najperspektivnije lokalitete marikulturne djelatnosti. Danas je u zoni rijeke Krke sveukupno koncesirano 57 uzgojnih polja, maksimalnog godišnjegkapaciteta 3.100 tona (53 lokacije uzgoja školjkaša i 4 lokacije uzgoja bijele ribe). Na području općine Pirovac registrirano je 4 lokacije uzgoja školjkaša, kapaciteta 300 tona, a na području općine Rogoznica 3 ribogojilišna polja, maskimalnog godišnjeg kapaciteta od 250 tona. Školjkaši koji se uzgajaju su dagnje (Mytilus galoprovincialis) i kamenice (Ostrea edulis), dok je uzgoj jakovljevih kapica (Pecten jacobaeus) u eksperimentalnoj fazi. Školjke kao prehrambena namirnica su iznimne nutritivne vrijednosti i smatraju se delikatesama. ovim radom želi se prikazati ekološke čimbenike uzgojnog područja školjkaša u estuariju rijeke krke i postojeće uzgojne kapacitete. U radu ćemo prikazati i nutritivnu vrijednost pojedinih školji te ulogu u gastronomiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Šibeniku


Citiraj ovu publikaciju:

Gaćina Nikolina, Radić Lakoš Tanja
Školjkaši u moru - školjke na stolu // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, Zbornik radova 1. znanstvene konferencije s međunarodnim sudjelovanjem "Izazovi današnjice: turizam danas - za sutra", 7 (2013), 4; 639-647 (domaća recenzija, članak, stručni)
Gaćina Nikolina, R. (2013) Školjkaši u moru - školjke na stolu. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, Zbornik radova 1. znanstvene konferencije s međunarodnim sudjelovanjem "Izazovi današnjice: turizam danas - za sutra", 7 (4), 639-647.
@article{article, author = {Ga\'{c}ina Nikolina, Radi\'{c} Lako\v{s} Tanja}, year = {2013}, pages = {639-647}, keywords = {\v{s}koljka\v{s}i, upravljanje okoli\v{s}em, prehrambena vrijednost \v{s}koljaka, gastronomija}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u \v{S}ibeniku, Zbornik radova 1. znanstvene konferencije s me\djunarodnim sudjelovanjem "Izazovi dana\v{s}njice: turizam danas - za sutra"}, volume = {7}, number = {4}, issn = {1846-6699}, title = {\v{S}koljka\v{s}i u moru - \v{s}koljke na stolu}, keyword = {\v{s}koljka\v{s}i, upravljanje okoli\v{s}em, prehrambena vrijednost \v{s}koljaka, gastronomija} }
@article{article, author = {Ga\'{c}ina Nikolina, Radi\'{c} Lako\v{s} Tanja}, year = {2013}, pages = {639-647}, keywords = {bivalves, environmental management, nutrition value of shellfish, gastronomy}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u \v{S}ibeniku, Zbornik radova 1. znanstvene konferencije s me\djunarodnim sudjelovanjem "Izazovi dana\v{s}njice: turizam danas - za sutra"}, volume = {7}, number = {4}, issn = {1846-6699}, title = {Bivalves in the sea - Shellfish on the table}, keyword = {bivalves, environmental management, nutrition value of shellfish, gastronomy} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font