Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960235

Marmelada, pekmez, džem – što je što?


Levaj, Branka; Bursać Kovačević, Danijela; Dragović Uzelac, Verica; Repajić, Maja; Elez Garofulić, Ivona; Pedisić, Sandra; Zorić, Zoran; Lončarić, Sanja
Marmelada, pekmez, džem – što je što? // Zbornik sažetaka 13. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara / Dugalić, Krunoslav ; Stanisavljević, Aleksandar (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2018. str. 55-55 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 960235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Marmelada, pekmez, džem – što je što?
(Marmalade, "pekmez", jam - what is what?)

Autori
Levaj, Branka ; Bursać Kovačević, Danijela ; Dragović Uzelac, Verica ; Repajić, Maja ; Elez Garofulić, Ivona ; Pedisić, Sandra ; Zorić, Zoran ; Lončarić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 13. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara / Dugalić, Krunoslav ; Stanisavljević, Aleksandar - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2018, 55-55

Skup
13. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: Lupinasto voće

Mjesto i datum
Daruvar, Hrvatska, 01.03.2018. - 03.03.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
marmelada, pekmez, džem, Pravilnik
(marmalade, "pekmez", jam, Regulation)

Sažetak
Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu te zaslađenom kesten pireu (NN 94/11) definira ove proizvode. Zajedničko svim proizvodima je visoki udio šećera i to 60 % topljive suhe tvari, a razlike su udjel voća, vrsta sirovine, konzistencija i drugo.Topljivu suhu tvar u svim proizvodima uglavnom čine dodani šećeri, a u manjem udjelu oni uz voća. Iznimno pekmez sadrži pretežito šećere koji potječu iz voća, jer se proizvodi potpuno bez dodanog šećera ili uz dodatak šećera i to maksimalno 25 % od ukupne mase voća. Prema udjelu voća proizvodi se dijele i na osnovne koji imaju minimalni udio voća 350 g/kg proizvoda što je npr. džem, i ekstra koji imaju min. 450g voća/kg proizvoda što je npr. ekstra džem. Pri tome džem može biti proizveden od homogenizirane voćne sirovine, a ekstra džem se u pravilu proizvodi od cijelog ili dijelova voća. Također u ekstra džem se ne smiju dodavati konzervansi. Marmelada je proizvod isključivo od citrus voća u kojem min. udio voća iznosi 200 g/kg proizvoda. Pekmez se od navedenih proizvoda razlikuje i po konzistenciji , njega karakterizira ugušćena , dok sve ostale proizvode želirana konzistencija. Za ostvarenje želirane konzistencije u te proizvode potrebno je dodati pektin (dozvoljen ovim Pravilnikom). To je prirodni sastojak voća i povrća i proizvodi se izolacijom najčešće iz kore citrusa ili iz jabučnog tropa koji zaostaje u proizvodnji soka jabuke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Levaj, Branka; Bursać Kovačević, Danijela; Dragović Uzelac, Verica; Repajić, Maja; Elez Garofulić, Ivona; Pedisić, Sandra; Zorić, Zoran; Lončarić, Sanja
Marmelada, pekmez, džem – što je što? // Zbornik sažetaka 13. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara / Dugalić, Krunoslav ; Stanisavljević, Aleksandar (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2018. str. 55-55 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Levaj, B., Bursać Kovačević, D., Dragović Uzelac, V., Repajić, M., Elez Garofulić, I., Pedisić, S., Zorić, Z. & Lončarić, S. (2018) Marmelada, pekmez, džem – što je što?. U: Dugalić, K. & Stanisavljević, A. (ur.)Zbornik sažetaka 13. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara.
@article{article, author = {Levaj, Branka and Bursa\'{c} Kova\v{c}evi\'{c}, Danijela and Dragovi\'{c} Uzelac, Verica and Repaji\'{c}, Maja and Elez Garofuli\'{c}, Ivona and Pedisi\'{c}, Sandra and Zori\'{c}, Zoran and Lon\v{c}ari\'{c}, Sanja}, year = {2018}, pages = {55-55}, keywords = {marmelada, pekmez, d\v{z}em, Pravilnik}, title = {Marmelada, pekmez, d\v{z}em – \v{s}to je \v{s}to?}, keyword = {marmelada, pekmez, d\v{z}em, Pravilnik}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Daruvar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Levaj, Branka and Bursa\'{c} Kova\v{c}evi\'{c}, Danijela and Dragovi\'{c} Uzelac, Verica and Repaji\'{c}, Maja and Elez Garofuli\'{c}, Ivona and Pedisi\'{c}, Sandra and Zori\'{c}, Zoran and Lon\v{c}ari\'{c}, Sanja}, year = {2018}, pages = {55-55}, keywords = {marmalade, "pekmez", jam, Regulation}, title = {Marmalade, "pekmez", jam - what is what?}, keyword = {marmalade, "pekmez", jam, Regulation}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Daruvar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font