Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960196

Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s dodatkom soka naranče


Ekić, Sara
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s dodatkom soka naranče, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 960196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s dodatkom soka naranče
(Physico-chemical and sensory properties of olive leaf beverage with the addition of orange juice)

Autori
Ekić, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2018

Stranica
34

Mentor
Repajić, Maja

Ključne riječi
funkcionalni napitak, koncentrirani sok naranče, list masline
(functional beverage, concentrated orange juice, olive leaf)

Sažetak
U ovom radu ispitana je senzorska prihvatljivost kao i svojstva napitka od lista masline s koncentriranim sokom naranče sa i bez dodanog šećera kao potencijalnog funkcionalnog napitaka. Koncentrirani sok naranče dodavan je ovisno o dodanom šećeru u različitim volumenima i to 2, 4, 6, 8 mL za 100 mL napitka lista masline bez dodanog šećera te 1, 2, 3, 4 mL u napitcima s dodanim šećerom. U svim pripremljenim napitcima određena su fizikalno kemijska svojstva (topljiva suha tvar, pH vrijednost, boja), senzorska svojstva, te udio ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet. Uslijed dodatka koncentriranog soka naranče u napitak lista masline došlo je do povećanja topljive suhe tvari, a smanjenja pH vrijednost pripremljenih napitaka. Koncentracija ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet povećavaju se s povećanjem volumena dodanog koncentriranog sok naranče u bazični napitak. Kao najharmoničniji napitak pokazao se onaj u koji je dodan najveći volumen koncentriranog soka naranče i najveća količina saharoze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035 te potpore Sveučilišta u Zagrebu „Optimiranje sastava funkcionalnog napitka na bazi lista masline obogaćenog voćnim sokom“.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ekić, Sara
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s dodatkom soka naranče, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ekić, S. (2018) 'Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s dodatkom soka naranče', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Eki\'{c}, Sara}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {funkcionalni napitak, koncentrirani sok naran\v{c}e, list masline}, title = {Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s dodatkom soka naran\v{c}e}, keyword = {funkcionalni napitak, koncentrirani sok naran\v{c}e, list masline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Eki\'{c}, Sara}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {functional beverage, concentrated orange juice, olive leaf}, title = {Physico-chemical and sensory properties of olive leaf beverage with the addition of orange juice}, keyword = {functional beverage, concentrated orange juice, olive leaf}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font