Pregled bibliografske jedinice broj: 960196
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s dodatkom soka naranče
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s dodatkom soka naranče, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 960196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s dodatkom soka naranče
(Physico-chemical and sensory properties of olive leaf beverage with the addition of orange juice)
Autori
Ekić, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
34
Mentor
Repajić, Maja
Ključne riječi
funkcionalni napitak, koncentrirani sok naranče, list masline
(functional beverage, concentrated orange juice, olive leaf)
Sažetak
U ovom radu ispitana je senzorska prihvatljivost kao i svojstva napitka od lista masline s koncentriranim sokom naranče sa i bez dodanog šećera kao potencijalnog funkcionalnog napitaka. Koncentrirani sok naranče dodavan je ovisno o dodanom šećeru u različitim volumenima i to 2, 4, 6, 8 mL za 100 mL napitka lista masline bez dodanog šećera te 1, 2, 3, 4 mL u napitcima s dodanim šećerom. U svim pripremljenim napitcima određena su fizikalno kemijska svojstva (topljiva suha tvar, pH vrijednost, boja), senzorska svojstva, te udio ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet. Uslijed dodatka koncentriranog soka naranče u napitak lista masline došlo je do povećanja topljive suhe tvari, a smanjenja pH vrijednost pripremljenih napitaka. Koncentracija ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet povećavaju se s povećanjem volumena dodanog koncentriranog sok naranče u bazični napitak. Kao najharmoničniji napitak pokazao se onaj u koji je dodan najveći volumen koncentriranog soka naranče i najveća količina saharoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035 te potpore Sveučilišta u Zagrebu „Optimiranje sastava funkcionalnog napitka na bazi lista masline obogaćenog voćnim sokom“.