Pregled bibliografske jedinice broj: 960187
Utjecaj dodatka soka višnje na sastav i svojstva napitka od lista masline
Utjecaj dodatka soka višnje na sastav i svojstva napitka od lista masline, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 960187 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka soka višnje na sastav i svojstva napitka od lista masline
(The effect of sour cherry juice addition on composition and properties of olive leaf drink)
Autori
Zrinjan, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, fenoli, list masline, napitak, sok višnje
(antioxidant capacity, phenols, olive leaf, drink, sour cherry juice)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka soka višnje na sastav i svojstva napitka od lista masline te mogućnost korištenja tih napitakau proizvodnji funkcionalnih napitaka. Napitci su pripremljeni tako što je u napitak od lista masline dodavan koncentrirani sok višnje Maraske u različitim volumenima s i bez dodatka šećera. Određivana je topljiva suha tvar, pH vrijednost, boja (CIELab metodom), ukupni fenoli i antioksidacijski kapacitet (DPPH metodom) te senzorska svojstva pripremljenih napitaka. Dodatkom soka višnje povećala se topljiva suha tvar, ukupni fenoli i antioksidacijski kapacitet, a smanjila pH vrijednost pripremljenih napitaka u odnosu na sam napitak od lista masline. Mjerenje boje ukazalo je na smanjenje L i H vrijednosti, te porasta a, b i C vrijednosti. Dodatak soka višnje u napitak od lista masline poboljšao je senzorska svojstva napitka, gorak okus se smanjio i povećala se harmoničnost okusa napitka, te su najbolje ocijenjeni uzorci s najvećim dodatkom koncentriranog soka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035 te potpore Sveučilišta u Zagrebu „Optimiranje sastava funkcionalnog napitka na bazi lista masline obogaćenog voćnim sokom“.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb