Pregled bibliografske jedinice broj: 960094
Kako se mijenjao naš stav prema masnoćama
Kako se mijenjao naš stav prema masnoćama, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 960094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kako se mijenjao naš stav prema masnoćama
(How our attitude toward fats has changed)
Autori
Delaš, Ivančica
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
mlijeko, masnoće, zdravlje
(milk, fats, health)
Sažetak
Posljednjih pedesetak godina svjedoci smo brojnih modnih trendova u prehrani, koje se nastoji opravdati znanstvenim tvrdnjama, ali za koje se s vremenom pokazalo da su izvučene iz konteksta i primijenjene bez cjelovitog poznavanja problematike. Posebno su na plodno tlo padale tvrdnje o štetnosti masnoća kao glavnog krivca za razvoj pretilosti, povećanoga krvnog tlaka i bolesti krvožilnog sustava. Malo-pomalo, ipak su se probile informacije o esencijalnim masnim kiselinama nužnima za normalan rast i razvoj, naročito mozga i središnjega živčanog sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam