Pregled bibliografske jedinice broj: 959984
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 959984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena
njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije
tri regije Hrvatske
(Consumption of meat and meat products and their
contribution to salt intake in adults from three
Croatian regions)
Autori
Grdović, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
51
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela ; Sokolić, Darja
Ključne riječi
meso ; mesni proizvodi ; sol ; odrasli ; prehrambeni unos
(meat ; meat products ; salt ; adults ; dietary intake)
Sažetak
Meso i mesni proizvodi značajan su prehrambeni izvor bjelančevina, vitamina B kompleksa i željeza koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Istovremeno predstavljaju i jedan od značajnih izvora soli koja u prekomjernim količinama ima nepoželjan učinak na zdravlje. Cilj ovoga rada bio je utvrditi unos mesa i mesnih proizvoda u odrasloj populaciji Republike Hrvatske s područja sjeverne Hrvatske, Like i Banovine, te Istre, Primorja i Gorskog Kotara. Rezultati su pokazali da prosječan unos mesa iznosi 62, 25 g/dan a mesnih proizvoda 76, 75 g/dan. Od vrsta mesa najzastupljenije je meso peradi, specifično piletine. Utvrđen je veći unos u seoskoj populaciji u odnosu na gradsku kao i u muškoj populaciji u odnosu na žensku. Procijenjeni unos soli putem mesa i mesnih proizvoda iznosi čak 9, 98 g/dan pri čemu je najznačajniji pojedinačni izvor soli suha šunka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek