Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959984

Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske


Grdović, Marina
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 959984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske
(Consumption of meat and meat products and their contribution to salt intake in adults from three Croatian regions)

Autori
Grdović, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
51

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela ; Sokolić, Darja

Ključne riječi
meso ; mesni proizvodi ; sol ; odrasli ; prehrambeni unos
(meat ; meat products ; salt ; adults ; dietary intake)

Sažetak
Meso i mesni proizvodi značajan su prehrambeni izvor bjelančevina, vitamina B kompleksa i željeza koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Istovremeno predstavljaju i jedan od značajnih izvora soli koja u prekomjernim količinama ima nepoželjan učinak na zdravlje. Cilj ovoga rada bio je utvrditi unos mesa i mesnih proizvoda u odrasloj populaciji Republike Hrvatske s područja sjeverne Hrvatske, Like i Banovine, te Istre, Primorja i Gorskog Kotara. Rezultati su pokazali da prosječan unos mesa iznosi 62, 25 g/dan a mesnih proizvoda 76, 75 g/dan. Od vrsta mesa najzastupljenije je meso peradi, specifično piletine. Utvrđen je veći unos u seoskoj populaciji u odnosu na gradsku kao i u muškoj populaciji u odnosu na žensku. Procijenjeni unos soli putem mesa i mesnih proizvoda iznosi čak 9, 98 g/dan pri čemu je najznačajniji pojedinačni izvor soli suha šunka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Avatar Url Darja Sokolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Grdović, Marina
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Grdović, M. (2018) 'Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grdovi\'{c}, Marina}, year = {2018}, pages = {51}, keywords = {meso, mesni proizvodi, sol, odrasli, prehrambeni unos}, title = {Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske}, keyword = {meso, mesni proizvodi, sol, odrasli, prehrambeni unos}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grdovi\'{c}, Marina}, year = {2018}, pages = {51}, keywords = {meat, meat products, salt, adults, dietary intake}, title = {Consumption of meat and meat products and their contribution to salt intake in adults from three Croatian regions}, keyword = {meat, meat products, salt, adults, dietary intake}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font