Pregled bibliografske jedinice broj: 959950
Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina
Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 959950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna
svojstva ružmarina
(Influence of harvest time and drying methods on the
qualitative properties of rosemary)
Autori
Paris, Eva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
33
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
ružmarin, list, sušenje, temperatura
(rosemary, leaf, drying, temperature)
Sažetak
Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je grmolika višegodišnja vazdazelena biljka, a koristi se u farmaceutskoj i prehrambeno-prerađivačkoj industriji. Najčešće se koristi list ružmarina dok se znatno rjeđe koriste cvijet i zelene grančice ružmarina. Atraktivan miris i okus ružmarina neke su od karakteristika koje se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Osim u svježem stanju, listovi ružmarina mogu se termički doraditi kako bi im se očuvala kvalitativna svojstva. Upravo zbog toga, od velike je važnosti prilikom postupka termičke obrade odrediti optimalnu kombinaciju temperature i vremena sušenja kako bi se vrijednost dehidriranih listova zadržala na najvišoj razini kvalitete. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su listovi ružmarina ubrani u zimskoj i proljetnoj berbi. Navedeni biljni materijal sakupljen je na području Istre gdje ružmarin u divljini raste kao samoniklo bilje. Listovi su sušeni na dvije različite temperature (400C i 500C) te na zraku. Utvrđene su im kemijske karakteristike prije i nakon konvekcijskog i prirodnog sušenja.Provedenim istraživanjem zabilježeno je najbrže sušenje listova ružmarina ubranih u proljeće pri zračnom sušenju. Ukupan sadržaj pepela, masti te udjela C, H, N, S utvrđen je na svježim i sušenim listovima ružmarina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti