Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959950

Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina


Paris, Eva
Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 959950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina
(Influence of harvest time and drying methods on the qualitative properties of rosemary)

Autori
Paris, Eva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
33

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
ružmarin, list, sušenje, temperatura
(rosemary, leaf, drying, temperature)

Sažetak
Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je grmolika višegodišnja vazdazelena biljka, a koristi se u farmaceutskoj i prehrambeno-prerađivačkoj industriji. Najčešće se koristi list ružmarina dok se znatno rjeđe koriste cvijet i zelene grančice ružmarina. Atraktivan miris i okus ružmarina neke su od karakteristika koje se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Osim u svježem stanju, listovi ružmarina mogu se termički doraditi kako bi im se očuvala kvalitativna svojstva. Upravo zbog toga, od velike je važnosti prilikom postupka termičke obrade odrediti optimalnu kombinaciju temperature i vremena sušenja kako bi se vrijednost dehidriranih listova zadržala na najvišoj razini kvalitete. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su listovi ružmarina ubrani u zimskoj i proljetnoj berbi. Navedeni biljni materijal sakupljen je na području Istre gdje ružmarin u divljini raste kao samoniklo bilje. Listovi su sušeni na dvije različite temperature (400C i 500C) te na zraku. Utvrđene su im kemijske karakteristike prije i nakon konvekcijskog i prirodnog sušenja.Provedenim istraživanjem zabilježeno je najbrže sušenje listova ružmarina ubranih u proljeće pri zračnom sušenju. Ukupan sadržaj pepela, masti te udjela C, H, N, S utvrđen je na svježim i sušenim listovima ružmarina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Paris, Eva
Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Paris, E. (2018) 'Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Paris, Eva}, year = {2018}, pages = {33}, keywords = {ru\v{z}marin, list, su\v{s}enje, temperatura}, title = {Utjecaj roka berbe i na\v{c}ina su\v{s}enja na kvalitativna svojstva ru\v{z}marina}, keyword = {ru\v{z}marin, list, su\v{s}enje, temperatura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Paris, Eva}, year = {2018}, pages = {33}, keywords = {rosemary, leaf, drying, temperature}, title = {Influence of harvest time and drying methods on the qualitative properties of rosemary}, keyword = {rosemary, leaf, drying, temperature}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font