Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959937

Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata


Matin, Ana; Krička, Tajana; Kalambura, Sanja; Jurišić, Vanja; Livaić, Marija; Benko, Božidar; Grubor, Mateja
Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 2; 61-67 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 959937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata
(Convective drying impact on starch and ash content of different sweet potato varieties)

Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Kalambura, Sanja ; Jurišić, Vanja ; Livaić, Marija ; Benko, Božidar ; Grubor, Mateja

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59 (2017), 2; 61-67

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
batat ; sušenje ; kvalitativne karakteristike ; promjena boje
(sweet potato ; drying ; qualitative characteristics ; color change)

Sažetak
Batat (Ipomoea batatas L.) je višegodišnja tropska povrtna kultura koja se koristi u hranidbi domaćih životinja (krava, svinja i peradi), a porasla mu je i konzumacija u ljudskoj prehrani posljednjih nekoliko godina. Cilj istraživanja ovog rada je utvrditi sadržaj pepela i škroba batata, radi probavljivosti, nakon konvekcijskog sušenja – dehidriranjem na tri različite temperature sušenja (50, 60 i 70 °C), brzinu otpuštanja vode prilikom sušenja kao i utjecaj temperature sušenja na boju četiriju sorata batata (narančasti Beauregard, ljubičasti 414 Purple, žuti O’Henry i bijeli Japanese). Rezultati istraživanja pokazuju da od četiri istraživane sorte samo jedna brže otpušta vodu prilikom sušenja, dok sve ostale otpuštaju vodu podjednakom brzinom. Kod toga je sadržaj pepela rastao povećanjem temperature dok se sadržaj škroba smanjivao. Također je utvrđeno da sušenje utječe na promjenu boje, te se najmanja promjena očekivano očitovala sušenjem na najnižoj temperaturi. Statističkom obradom rezultata utvrđene su signifikantne razlike između sorata i načina termičke dorade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište Velika Gorica

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (autor)

Avatar Url Ana Matin (autor)

Avatar Url Sanja Kalambura (autor)

Avatar Url Vanja Jurišić (autor)

Avatar Url Mateja Grubor (autor)

Avatar Url Tajana Krička (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matin, Ana; Krička, Tajana; Kalambura, Sanja; Jurišić, Vanja; Livaić, Marija; Benko, Božidar; Grubor, Mateja
Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 2; 61-67 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Matin, A., Krička, T., Kalambura, S., Jurišić, V., Livaić, M., Benko, B. & Grubor, M. (2017) Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2), 61-67.
@article{article, author = {Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Kalambura, Sanja and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Livai\'{c}, Marija and Benko, Bo\v{z}idar and Grubor, Mateja}, year = {2017}, pages = {61-67}, keywords = {batat, su\v{s}enje, kvalitativne karakteristike, promjena boje}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {59}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj konvekcijskog su\v{s}enja na sadr\v{z}aj \v{s}kroba i pepela razli\v{c}itih sorata batata}, keyword = {batat, su\v{s}enje, kvalitativne karakteristike, promjena boje} }
@article{article, author = {Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Kalambura, Sanja and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Livai\'{c}, Marija and Benko, Bo\v{z}idar and Grubor, Mateja}, year = {2017}, pages = {61-67}, keywords = {sweet potato, drying, qualitative characteristics, color change}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {59}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Convective drying impact on starch and ash content of different sweet potato varieties}, keyword = {sweet potato, drying, qualitative characteristics, color change} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font