Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959315

Gastrointestinalna stabilnost ekstrakata komine masline


Antolić, Nikolina
Gastrointestinalna stabilnost ekstrakata komine masline, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 959315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gastrointestinalna stabilnost ekstrakata komine masline
(Gastrointestinal stability of olive pomace extracts)

Autori
Antolić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.04

Godina
2018

Stranica
39

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
komina masline, gastrointestinalna stabilnost, biodostupnost, bioraspoloživost
(olive pomace, gastrointestinal stability, bioavailability, bioaccessibility)

Sažetak
Komina masline je nusprodukt koji u velikim količinama zaostaje nakon proizvodnje maslinovog ulja. Bogata je polifenolima, spojevima poznatima po antioksidacijskom djelovanju. U ovom radu cilj je bio ispitati stabilnost polifenola nakon izlaganja eksperimentalnim in vitro uvjetima gastrične i intestinalne digestije. Osim nativnog uzorka, gastrointestinalna stabilnost je ispitana i za uzorke enkapsulirane s različitim vrstama i koncentracijama ciklodekstrina, koji se dodaju zbog loših organoleptičkih svojstava nativnog uzorka. Metodom dijalizabilnosti je zatim određena količina biorasspoložive frakcije polifenola u pojedinom uzorku. Nakon analize dobivene su vrijednosti ukupne količine biodostupnih i bioraspoloživih polifenola (Folin-Ciocalteu) te antioksidacijska aktivnost gastričnog digesta, biodostupne i bioraspoložive frakcije za svaki uzorak (TEAC). Uzorci s ciklodekstrinima pokazuju nešto više vrijednosti gastrične stabilnosti te biodostupnosti antioksidansa i fenolnih komponenti. Prisutnost ciklodekstrina rezultira smanjenjem dijalizabilnosti polifenola i antioksidansa tj. smanjenjem količine bioraspoložive frakcije i potencijalno manjem biološkom učinku in vivo. Uzevši u obzir sve promatrane parametre, najbolja svojstva pokazuje uzorak ekstrakta komine masline enkapsuliran s nasumično metiliranim β-CD. Za daljnje zaključivanje potrebno je ispitati antioksidacijsku učinkovitost na Caco-2 staničnoj kulturi ili in vivo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antolić, Nikolina
Gastrointestinalna stabilnost ekstrakata komine masline, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Antolić, N. (2018) 'Gastrointestinalna stabilnost ekstrakata komine masline', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Nikolina}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {komina masline, gastrointestinalna stabilnost, biodostupnost, bioraspolo\v{z}ivost}, title = {Gastrointestinalna stabilnost ekstrakata komine masline}, keyword = {komina masline, gastrointestinalna stabilnost, biodostupnost, bioraspolo\v{z}ivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Nikolina}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {olive pomace, gastrointestinal stability, bioavailability, bioaccessibility}, title = {Gastrointestinal stability of olive pomace extracts}, keyword = {olive pomace, gastrointestinal stability, bioavailability, bioaccessibility}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font