Pregled bibliografske jedinice broj: 959315
Gastrointestinalna stabilnost ekstrakata komine masline
Gastrointestinalna stabilnost ekstrakata komine masline, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 959315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gastrointestinalna stabilnost ekstrakata komine masline
(Gastrointestinal stability of olive pomace extracts)
Autori
Antolić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.04
Godina
2018
Stranica
39
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
komina masline, gastrointestinalna stabilnost, biodostupnost, bioraspoloživost
(olive pomace, gastrointestinal stability, bioavailability, bioaccessibility)
Sažetak
Komina masline je nusprodukt koji u velikim količinama zaostaje nakon proizvodnje maslinovog ulja. Bogata je polifenolima, spojevima poznatima po antioksidacijskom djelovanju. U ovom radu cilj je bio ispitati stabilnost polifenola nakon izlaganja eksperimentalnim in vitro uvjetima gastrične i intestinalne digestije. Osim nativnog uzorka, gastrointestinalna stabilnost je ispitana i za uzorke enkapsulirane s različitim vrstama i koncentracijama ciklodekstrina, koji se dodaju zbog loših organoleptičkih svojstava nativnog uzorka. Metodom dijalizabilnosti je zatim određena količina biorasspoložive frakcije polifenola u pojedinom uzorku. Nakon analize dobivene su vrijednosti ukupne količine biodostupnih i bioraspoloživih polifenola (Folin-Ciocalteu) te antioksidacijska aktivnost gastričnog digesta, biodostupne i bioraspoložive frakcije za svaki uzorak (TEAC). Uzorci s ciklodekstrinima pokazuju nešto više vrijednosti gastrične stabilnosti te biodostupnosti antioksidansa i fenolnih komponenti. Prisutnost ciklodekstrina rezultira smanjenjem dijalizabilnosti polifenola i antioksidansa tj. smanjenjem količine bioraspoložive frakcije i potencijalno manjem biološkom učinku in vivo. Uzevši u obzir sve promatrane parametre, najbolja svojstva pokazuje uzorak ekstrakta komine masline enkapsuliran s nasumično metiliranim β-CD. Za daljnje zaključivanje potrebno je ispitati antioksidacijsku učinkovitost na Caco-2 staničnoj kulturi ili in vivo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)