Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959310

Komparacija metoda procjene emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava


Kiš, Goran; Salajpal, Krešimir
Komparacija metoda procjene emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava // Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 225-226 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 959310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Komparacija metoda procjene emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava
(A comparison of methods for estimating methane emissions from enteric fermentation in dairy cows)

Autori
Kiš, Goran ; Salajpal, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 225-226

ISBN
978-953-7878-29-0

Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
emisija metana, fermentacija u probavilu, mliječne krave
(methane emission, enteric fermentation, dairy cows)

Sažetak
Fermentacija hrane u probavnom traktu mliječnih krava dio je prirodnog procesa probave u kojem anaerobni mikroorganizmi buraga iz dostupne hrane stvaraju spojeve pogodne za apsorpciju. U tom procesu nastaju međuprodukti od kojih je jedan i metan. Metan je nakon ugljik dioksida drugi najvažniji staklenički plin, odgovoran za globalno zatopljenje, s 25 puta jačim toplinskim učinkom od ugljik dioksida. Međunarodno prihvaćene smjernice za izračunavanje emisije metana „IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories“ preporučuju da se emisija metana iz probavnog sustava mliječnih krava izračunava pomoću tri metode (Tier 1, 2 i 3). Metoda Tier 1 uključuje jednostavno množenje broja životinja s odgovarajućim emisijskim faktorom, dok se metodama Tier 2 i 3 u procjeni stvorenog metana koristimo specifičnostima proizvodnje i osobinama hrane koju životinje jedu. Na osnovi prikupljenih podataka o broju mliječnih krava, korištenjem baze Hrvatske poljoprivredne agencije, te ostalih potrebnih parametara, metodama Tier 1, 2 i 3 procijenjena je emisija metana iz fermentacije u probavilu mliječnih krava, te je izvršena statistička analiza dobivenih podataka. Navedenim metodama dobivene su različite vrijednosti tvorbe metana, čime se stvara potreba za daljnjim istraživanjima i stvaranja jedinstvenih, nacionalnih faktora za procjenu emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Krešimir Salajpal (autor)

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Goran; Salajpal, Krešimir
Komparacija metoda procjene emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava // Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 225-226 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kiš, G. & Salajpal, K. (2015) Komparacija metoda procjene emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran and Salajpal, Kre\v{s}imir}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {225-226}, keywords = {emisija metana, fermentacija u probavilu, mlije\v{c}ne krave}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {Komparacija metoda procjene emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mlije\v{c}nih krava}, keyword = {emisija metana, fermentacija u probavilu, mlije\v{c}ne krave}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran and Salajpal, Kre\v{s}imir}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {225-226}, keywords = {methane emission, enteric fermentation, dairy cows}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {A comparison of methods for estimating methane emissions from enteric fermentation in dairy cows}, keyword = {methane emission, enteric fermentation, dairy cows}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font