Pregled bibliografske jedinice broj: 959310
Komparacija metoda procjene emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava
Komparacija metoda procjene emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava // Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 225-226 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 959310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komparacija metoda procjene emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava
(A comparison of methods for estimating methane emissions from enteric fermentation in dairy cows)
Autori
Kiš, Goran ; Salajpal, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 225-226
ISBN
978-953-7878-29-0
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
emisija metana, fermentacija u probavilu, mliječne krave
(methane emission, enteric fermentation, dairy cows)
Sažetak
Fermentacija hrane u probavnom traktu mliječnih krava dio je prirodnog procesa probave u kojem anaerobni mikroorganizmi buraga iz dostupne hrane stvaraju spojeve pogodne za apsorpciju. U tom procesu nastaju međuprodukti od kojih je jedan i metan. Metan je nakon ugljik dioksida drugi najvažniji staklenički plin, odgovoran za globalno zatopljenje, s 25 puta jačim toplinskim učinkom od ugljik dioksida. Međunarodno prihvaćene smjernice za izračunavanje emisije metana „IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories“ preporučuju da se emisija metana iz probavnog sustava mliječnih krava izračunava pomoću tri metode (Tier 1, 2 i 3). Metoda Tier 1 uključuje jednostavno množenje broja životinja s odgovarajućim emisijskim faktorom, dok se metodama Tier 2 i 3 u procjeni stvorenog metana koristimo specifičnostima proizvodnje i osobinama hrane koju životinje jedu. Na osnovi prikupljenih podataka o broju mliječnih krava, korištenjem baze Hrvatske poljoprivredne agencije, te ostalih potrebnih parametara, metodama Tier 1, 2 i 3 procijenjena je emisija metana iz fermentacije u probavilu mliječnih krava, te je izvršena statistička analiza dobivenih podataka. Navedenim metodama dobivene su različite vrijednosti tvorbe metana, čime se stvara potreba za daljnjim istraživanjima i stvaranja jedinstvenih, nacionalnih faktora za procjenu emisije metana iz fermentacije u probavnom sustavu mliječnih krava.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb