Pregled bibliografske jedinice broj: 958950
Utjecaj ionske jakosti pufera i koncentracije β-merkaptoetanola na učinkovitost imobilizacije lipaze iz Thermomyces lanuginosus
Utjecaj ionske jakosti pufera i koncentracije β-merkaptoetanola na učinkovitost imobilizacije lipaze iz Thermomyces lanuginosus, 2016., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 958950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ionske jakosti pufera i koncentracije β-merkaptoetanola na učinkovitost imobilizacije lipaze iz Thermomyces lanuginosus
(Impact of ionic strengh of buffers and concentracions of β -mercaptoethanol on efficiency immobilization of lipase from Thermomyces lanuginosus)
Autori
Jelenić, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2016
Stranica
22
Mentor
Budžaki, Sandra
Ključne riječi
lipaza iz Thermomyces lanuginosus ; imobilizacija enzima ; Eupergit CM
(lipase from Thermomyces lanuginosus ; enzyme immobilization ; Eupergit CM)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je imobilizirati enzim lipazu iz gljive Thermomyces lanuginosus na Eupergit CM u ovisnosti o vremenu (12 i 24 sata) i različitim koncentracijama fosfatnog pufera (0, 01, 0, 1 i 1 M). Ispitan je utjecaj blokatora slobodnih epoksi skupina na Eupergitu CM različite koncentracije (β-merkaptoetanol ; 0, 05, 0, 1, 0, 2 M). Učinkovitost imobilizacije procijenjena je na temelju koncentracije proteina i zaostale aktivnosti enzima u filtratima nakon provedene imobilizacije. Najučinkovitijom se pokazala imobilizacija provedena tijekom 24 sata u 1 M fosfatnom puferu pH 7, 5 te primjenom 0, 05 M -merkaptoetanola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija