Pregled bibliografske jedinice broj: 957482
Uporaba biljnih ekstrakata u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti odabranih proizvoda ribarstva
Uporaba biljnih ekstrakata u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti odabranih proizvoda ribarstva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 957482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uporaba biljnih ekstrakata u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti odabranih proizvoda ribarstva
(Use of plant extracts for improvement of oxidative stability of selected seafoods)
Autori
Granić, Glorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
27.10
Godina
2018
Stranica
34
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Neposredni voditelj
Šimat, Vida
Ključne riječi
proizvodi ribarstva, oksidacijska stabilnost, biljni ekstrakti, TBARS, Rancimat
(fishery products, oxidative stability, plant extracts, TBARS, Rancimat)
Sažetak
U ovom radu istraživana je uporaba biljnih ekstrakata (ružmarina, mravinca, lavande, matičnjaka i vriska te njihovih mješavina) u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti mariniranih kozica i ribljeg ulja. Tiobarbiturni test (TBARS) se koristio u analizi sekundarnih produkata oksidacije u mariniranim kozicama, a rancimat metoda u ispitivanju oksidacijske stabilnost ulja. Kod TBARS metode najbolji učinak pokazao je ekstrakt mravinca, dok je od mješavina se najboljom pokazala ona koje sadrži svih pet ispitivanih ekstrakata u jednakom omjeru. Općenito učinak mješavina je bio znatno bolji nego li učinak dodatka pojedinačnih ekstrakata. Kod rancimat metode (3 g ulja, 120°C, 20 L/h), dobiveni rezultati ukazuju na to da ekstrakt vriska pokazuje najveću antioksidacijsku učinkovitost (0, 640 h), dok se od testiranih mješavina najboljom pokazala mješavina ekstrakta ružmarina i lavande (0, 623 h).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)