Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 957482

Uporaba biljnih ekstrakata u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti odabranih proizvoda ribarstva


Granić, Glorija
Uporaba biljnih ekstrakata u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti odabranih proizvoda ribarstva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 957482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uporaba biljnih ekstrakata u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti odabranih proizvoda ribarstva
(Use of plant extracts for improvement of oxidative stability of selected seafoods)

Autori
Granić, Glorija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.10

Godina
2018

Stranica
34

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Neposredni voditelj
Šimat, Vida

Ključne riječi
proizvodi ribarstva, oksidacijska stabilnost, biljni ekstrakti, TBARS, Rancimat
(fishery products, oxidative stability, plant extracts, TBARS, Rancimat)

Sažetak
U ovom radu istraživana je uporaba biljnih ekstrakata (ružmarina, mravinca, lavande, matičnjaka i vriska te njihovih mješavina) u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti mariniranih kozica i ribljeg ulja. Tiobarbiturni test (TBARS) se koristio u analizi sekundarnih produkata oksidacije u mariniranim kozicama, a rancimat metoda u ispitivanju oksidacijske stabilnost ulja. Kod TBARS metode najbolji učinak pokazao je ekstrakt mravinca, dok je od mješavina se najboljom pokazala ona koje sadrži svih pet ispitivanih ekstrakata u jednakom omjeru. Općenito učinak mješavina je bio znatno bolji nego li učinak dodatka pojedinačnih ekstrakata. Kod rancimat metode (3 g ulja, 120°C, 20 L/h), dobiveni rezultati ukazuju na to da ekstrakt vriska pokazuje najveću antioksidacijsku učinkovitost (0, 640 h), dok se od testiranih mješavina najboljom pokazala mješavina ekstrakta ružmarina i lavande (0, 623 h).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Granić, Glorija
Uporaba biljnih ekstrakata u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti odabranih proizvoda ribarstva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Granić, G. (2018) 'Uporaba biljnih ekstrakata u svrhu poboljšanja oksidacijske stabilnosti odabranih proizvoda ribarstva', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grani\'{c}, Glorija}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {proizvodi ribarstva, oksidacijska stabilnost, biljni ekstrakti, TBARS, Rancimat}, title = {Uporaba biljnih ekstrakata u svrhu pobolj\v{s}anja oksidacijske stabilnosti odabranih proizvoda ribarstva}, keyword = {proizvodi ribarstva, oksidacijska stabilnost, biljni ekstrakti, TBARS, Rancimat}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grani\'{c}, Glorija}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {fishery products, oxidative stability, plant extracts, TBARS, Rancimat}, title = {Use of plant extracts for improvement of oxidative stability of selected seafoods}, keyword = {fishery products, oxidative stability, plant extracts, TBARS, Rancimat}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font