Pregled bibliografske jedinice broj: 957474
Utjecaj dodatka biljnih ekstrakata na oksidativnu stabilnost biljnih ulja
Utjecaj dodatka biljnih ekstrakata na oksidativnu stabilnost biljnih ulja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 957474 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka biljnih ekstrakata na oksidativnu stabilnost biljnih ulja
(The effect of herb extract addition on plant oil oxidative stability)
Autori
Nikolov, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Neposredni voditelj
Soldo, Barbara
Ključne riječi
biljna ulja, autooksidacija, biljni ekstrakti, Rancimat, masne kiseline, GC-FID
(plant oils, autooxidation, herb extracts, Rancimat, fatty acids, GC-FID)
Sažetak
Oksidacijska stabilnost ulja je parametar koji predstavlja vrijeme tokom kojeg se ulja mogu sačuvati od promjena uzrokovanih autooksidacijom. Brzina autooksidacije ovisi o sastavu ulja i može se produžiti ili skratiti u prisustvu sastojaka koji ju usporavaju ili ubrzavaju. U ovom radu analiziran je utjecaj dodataka biljnih ekstrakata (lavande, matičnjaka, mravinca, ružmarina i vriska) na oksidacijsku stabilnost ulja konoplje, lana, sezama i suncokreta. Oksidacijska stabilnost testirana je Rancimat metodom (temperatura 120°C, protok zraka 20 L/h). Sastav masnih kiselina u uljima je određen tehnikom plinske kromatografije sa plameno-ionizacijskim detektorom (GC-FID). Prema dobivenim rezultatima najveću oksidacijsku stabilnost između testiranih ulja pokazalo je ulje sezama (3, 43 h), dok je najmanju oksidacijsku stabilnost imalo ulje lana (0, 17 h). Dodatak ekstrakata je različito utjecao na stabilnost ulja. Ekstrakti matičnjaka, vriska i mravinca su kod ulja konoplje i lana izazvali ubrzanu oksidaciju dok u svim ostalim slučajevima ekstrakti su djelovali pozitivno i produljili vrijeme stabilnosti ulja. Autooksidacija je imala učinak i na profil masnih kiselina u uzorcima gdje je očekivano porastao udio zasićenih komponenti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je dio studentskog projekta Sveučilišta u Splitu pod nazivom“Najbolje od Dalmacije: znanost potvrđuje tradiciju“.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split