Pregled bibliografske jedinice broj: 957324
Utjecaj rane defolijacije i prorjeđivanja grozdova na sastav grožđa sorte Teran
Utjecaj rane defolijacije i prorjeđivanja grozdova na sastav grožđa sorte Teran // Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini“ / Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Adrijana ; Beljo, Jure (ur.).
Mostar: Federalni agromediteranski zavod Mostar ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2018. str. 7-15 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 957324 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj rane defolijacije i prorjeđivanja grozdova na sastav grožđa sorte Teran
(Impact of canopy management practices on cv. Teran grape composition)
Autori
Bubola, Marijan ; Plavša, Tomislav ; Užila, Zoran ; Radeka, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini“
/ Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Adrijana ; Beljo, Jure - Mostar : Federalni agromediteranski zavod Mostar ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2018, 7-15
ISBN
978-9926-8198-5-9
Skup
Znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini"
Mjesto i datum
Mostar, Bosna i Hercegovina, 21.09.2018. - 22.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
rana defolijacija, prorjeđivanje grozdova, fenolni spojevi, antocijani
(early defoliation, cluster thinning, fenolics, anthocyanins)
Sažetak
Ampelotehnički zahvati reza u zeleno se redovito primjenjuju u vinogradarskoj proizvodnji budući da mogu u znatnoj mjeri utjecati na tijek dozrijevanja i sastav grožđa. Defolijacija kao mjera reza u zeleno ima poseban značaj u uvjetima visoke bujnosti, gdje zona grozda može biti u velikoj mjeri zasjenjena, dok se prorjeđivanje grozdova uobičajeno provodi kod sorata koje karakterizira visoka rodnost. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj rane defolijacije i prorjeđivanja grozdova na komponente prinosa i sastav grožđa sorte Teran (Vitis vinifera L.) tijekom dvije godine u uvjetima Vinogorja Zapadna Istra. Oba istraživana tretmana utjecala su na smanjenje prinosa u odnosu na kontrolu, a to je smanjenje bilo izraženije kod prorjeđivanja grozdova. Kod oba istraživana tretmana dobiveno je značajno povećanje udjela šećera i ukupnih fenola u grožđu, dok je povećanje udjela antocijana u grožđu postignuto samo primjenom rane defolijacije. Unatoč većem prinosu i nižem omjeru lisne površine i mase grožđa u odnosu na prorjeđivanje grozdova, rana defolijacija je postigla veći udio antocijana i ukupnih fenola u grožđu, temeljem čega se može zaključiti kako je u svrhu povećanja kvalitete grožđa sorte Teran prikladnije primjenjivati ranu defolijaciju nego prorjeđivanje grozdova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč