Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 957275

Utjecaj ekstrakta komine masline na aktivnost α-amilaze


Košutić, Mateja
Utjecaj ekstrakta komine masline na aktivnost α-amilaze, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 957275 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstrakta komine masline na aktivnost α-amilaze
(Olive pomace extract effects on α-amylase activity)

Autori
Košutić, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2018

Stranica
44

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
Komina, α-amilaza, ciklodekstrini, šećerna bolest tipa 2
(Pomace, α-amylase, cyclodextrins, diabetes mellitus type 2)

Sažetak
Dijabetes mellitus je metabolički poremećaj kompleksne etiologije okarakteriziran stanjem kronične hiperglikemije s poremećajem metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, što je rezultat nedostatka izlučivanja inzulina i/ili djelovanja inzulina na razini stanice. Jedan od načina regulacije postprandijalne glikemije je usporavanje razgradnje i apsorpcije ugljikohidrata unesenih prehranom, djelovanjem na enzim α-amilazu. Taj način liječenja trenutno je moguć akarbozom koja je inhibitor α-amilaze. U posljednje vrijeme proučavaju se potencijalni novi antidijabetici, bioaktivni spojevi izolirani iz biljaka. Primjena bioaktivnih komponenata sa antidijabetičkim učinkom bila bi osobito korisna kao sastavni dio dijetoterapije pacijenata sa preddijabetesom. Komina masline je čvrsti nusprodukt koji nastaje u proizvodnji maslinovog ulja, i sadrži polifenolne spojeve. U ovom radu ispitan je mogući inhibitorni učinak ekstrakata komine masline na aktivnost α-amilaze. U svrhu dodatnog poboljšanja učinkovitosti nativnog ekstrakta, pripremljeni su i istraženi uzorci inkapsulirani ciklodekstrinima. Sva tri korištena uzorka- nativni, HPB i RAMEB pokazali su inhibitorni učinak na α-amilazu. IC50 vrijednosti redom su iznosile 6.7, 4.5, i 3.2 mg/mL (akarboza 0.04 mg/mL). Ovim istraživanjem pokazano je da ekstrakt komine masline ostvaruje inhibitorni učinak na α-amilazu, tim bolji ako je uklopljen u ciklodekstrine. Ovi bi rezultati mogli poslužiti za daljnja istraživanja, prije svega potvrde i izolaciju spojeva koji su odgovorni za inhibitorni učinak, a potom i razvoj potencijalnih antidijabetika dobivenih iz ekstrakata komine masline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Košutić, Mateja
Utjecaj ekstrakta komine masline na aktivnost α-amilaze, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Košutić, M. (2018) 'Utjecaj ekstrakta komine masline na aktivnost α-amilaze', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{s}uti\'{c}, Mateja}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {Komina, α-amilaza, ciklodekstrini, \v{s}e\'{c}erna bolest tipa 2}, title = {Utjecaj ekstrakta komine masline na aktivnost α-amilaze}, keyword = {Komina, α-amilaza, ciklodekstrini, \v{s}e\'{c}erna bolest tipa 2}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{s}uti\'{c}, Mateja}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {Pomace, α-amylase, cyclodextrins, diabetes mellitus type 2}, title = {Olive pomace extract effects on α-amylase activity}, keyword = {Pomace, α-amylase, cyclodextrins, diabetes mellitus type 2}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font