Pregled bibliografske jedinice broj: 957030
Varijabilnost nutritivnog sastava dvopeka različitih proizvođača na hrvatskom tržištu
Varijabilnost nutritivnog sastava dvopeka različitih proizvođača na hrvatskom tržištu, 2018., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 957030 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnost nutritivnog sastava dvopeka različitih proizvođača na hrvatskom tržištu
(Variability of rusks nutritive composition from different producers on Croatian market)
Autori
Matešić, Dorotea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
10.07
Godina
2018
Stranica
41
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Neposredni voditelj
Majetić Germek, Valerija
Ključne riječi
Dvopek ; Hrvatsko tržište ; Zasićene masti ; Šećer ; Sol ; Senzorska analiza
(Rusk ; Croatian market ; Saturated fats ; Sugar ; Salt ; Sensory analysis)
Sažetak
Dvopek se preporuča u dijetetskoj i bolničkoj prehrani zbog lakše probavljivosti u odnosu na svježi kruh, ali može biti značajan izvor zasićenih masti, šećera i soli. U cilju utvrđivanja varijabilnosti nutritivnog sastava, prikupljeno je i pregledano ukupno 53 nutritivne deklaracije i popisa sastojaka dvopeka u 11 trgovačkih centara na području Rijeke i Bjelovara tijekom siječnja i veljače 2018. godine. Masti u obliku ulja bile su navedene kod svih proizvoda obuhvaćenih istraživanjem. U najvećem broju proizvoda od ukupno analiziranih deklaracija bilo je prisutno suncokretovo (49%) odnosno palmino ulje (47%), a ni jedan od proizvoda nije sadržavao hidrogenirane biljne masti. Putem dvopeka kao zamjene za kruh (75 g/dnevno) unijelo bi se 4, 5-12, 9% preporučenog unosa (PU) ukupnih masti odnosno 1, 9-18, 6% PU zasićenih masti za odrasle. Šećer je u popisu sastojaka bio naveden kod 81% proizvoda a sol kod 98% proizvoda. Putem 75 g/dnevno dvopeka unijelo bi se 1, 8-9, 2% PU šećera te 0, 6-28, 8% PU soli za odrasle. Rangiranjem po tri uzorka dvopeka prema intenzitetu slatkog odnosno slanog okusa (215 netreniranih ispitanika) te na temelju statističke značajnosti razlika između suma nizova (Friedmanov test, p < 0, 05) zaključilo se da većina potrošača može zamijetiti razlike u slatkoći odnosno slanosti dvopeka unutar odabranih raspona masenih udjela šećera (3, 9 - 6, 6 - 10 g/100 g) odnosno soli (0, 05 - 1, 3 - 2, 3 g/100 g). Najveći broj ispitanika preferirao je dvopek sa srednjim i visokim udjelom šećera (po 36% ispitanika) odnosno dvopek s visokim udjelom soli (45% ispitanika). Aditivi su u popisu sastojaka bili navedeni kod 53% proizvoda, a tri proizvoda sadržavala su aditive koji nisu odobreni za tretiranje brašna ili za pekarske proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Rad je u cijelosti izrađen na Katedri za tehnologiju i kontrolu namirnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka