Pregled bibliografske jedinice broj: 957019
Subakutna acidoza buraga mliječnih krava: uzroci, posljedice i kontrola
Subakutna acidoza buraga mliječnih krava: uzroci, posljedice i kontrola // 29. savjetovanje veterinara Srbije, Zbornik radova i kratkih sadržaja / Mirilović, Milorad (ur.).
Beograd: Naučna KMD, 2018. str. 143-150 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 957019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Subakutna acidoza buraga mliječnih krava: uzroci, posljedice i kontrola
(Subacute ruminal acidosis in dairy cows: causes, consequences and control)
Autori
Valpotić, Hrvoje ; Mikulec, Željko ; Vince, Silvijo ; Brozić, Diana ; Đurić Jarić, Martina ; Samardžija, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
29. savjetovanje veterinara Srbije, Zbornik radova i kratkih sadržaja
/ Mirilović, Milorad - Beograd : Naučna KMD, 2018, 143-150
ISBN
978-86-83115-35-8
Skup
29. savjetovanje veterinara Srbije
Mjesto i datum
Zlatibor, Srbija, 13.09.2018. - 16.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
subakutna acidoza buraga (SARA), mliječne krave, dijagnostika, preventiva
(Subacute ruminal acidosis (SARA), dairy cows, diagnosis, prevention)
Sažetak
Subakutna acidoza buraga (engl. subacute ruminal acidosis, SARA) je učestali probavni poremećaj u visoko-proizvodnim stadima mliječnih krava hranjenih obrocima s velikim udjelom koncentrata. Iako se o etiologiji bolesti i dalje raspravlja, općenito se smatra stanjem u kojem je pH vrijednost buraga duže vrijeme u rasponu od 5, 2 do 6, 0. Nizak pH usporava razgradnju strukturnih ugljikohidrata, mijenja omjere nižih masnih kiselina prisutnih u buragu te inhibira sintezu mikrobne bjelančevine. SARA također dovodi do promjena u omjerima populacija mikroorganizama te posljedično i do smanjenog unosa hrane koji dodatno produbljuje negativnu energetsku bilancu. Najnovija istraživanja potvrđuju da SARA nije bolest koja je isključivo vezana za sniženu pH vrijednost nego je također rezultat opsežnih promjena mikrobne populacije koje nisu direktno vezane za sastav obroka. Mliječne krave zahvaćene ovim poremećajem ne pokazuju kliničke simptome iako je bolest povezana s upalnim procesima u različitim tkivima i organima. Najugroženije kategorije su krave u ranoj laktaciji, primiparne krave te krave na ispaši. Dijagnostika bolesti provodi se mjerenjem pH vrijednosti buragovog sadržaja koji se može uzorkovati ruminocentezom ili sondiranjem. Ruminocenteza je upitna s etičkog stajališta zbog čestih komplikacija koje nastaju nakon zahvata, premda je još uvijek najpouzdanija dijagnostička metoda. Prevencija se temelji na pravilnom balansiranju i prezentaciji obroka, hranjenju obrokom odgovarajuće veličine čestica, dodavanju pufera u obrok i modulaciji mikrobne populacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb