Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956749

Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Staphylococcus aureus


Meštrović, Martina
Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Staphylococcus aureus, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Mostar


CROSBI ID: 956749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Staphylococcus aureus
(Antibacterial activity of selected honey samples from Bosnia and Herzegovina to Staphylococcus aureus)

Autori
Meštrović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Mjesto
Mostar

Datum
24.09

Godina
2018

Stranica
28

Mentor
Gobin, Ivana

Ključne riječi
S. aureus, MRSA, rezistencija bakterija, antimikrobno djelovanje meda
(S. aureus, MRSA, antibiotic resistance, antimicrobial effect of honey)

Sažetak
Sve veći broj bakterijskih vrsta postaje otporno na određene vrste antibiotika što predstavlja velike zdravstvene probleme u svijetu. Jedna od rezistentnih bakterija je Staphylococcus aureus, odnosno soj nazvan MRSA (meticilin rezistentni S. aureus) koji može uzrokovati teške infekcije kože te upale pluća, što predstavlja velik rizik za pacijente u bolnicama. Od davnina je poznato da se med koristio za liječenje kožnih infekcija i opeklina. S obzirom da postoje brojne različite vrste medonosnih biljaka tako će i antimikrobna aktivnost meda ovisiti o njegovom porijeklu i načinu obrade. Cilj našeg rada je ispitati antibakterijsku aktivnost tri komercijalno dostupne vrste meda s područja FBiH (med od vrijeska, livade te livade s primjesom divljeg luka) prema kliničkim izolatima S. aureus, uključujući i rezistentne MRSA izolate. Peludna analiza meda je potvrdila botaničko podrijetlo samoga meda. Kemijskom analizom su dobivene zastupljenosti količine vode i električne vodljivosti koje zadovoljavaju Pravilnik o kakvoći meda (NN 93/2009) što otvara mogućnost plasiranja meda na tržište i korištenja u medicinske svrhe. Prilikom izvođenja analize koristile su se metoda agar difuzije uz bušenje rupa u agaru, a kod dilucijske metode određivala se minimalna inhibitorna koncentracija (MIK) te minimalna baktericidna koncentracija (MBK). Rezultati istraživanja su pokazala osjetljivost svih sojeva S. aureus uključujući i MRSA na sve tri vrste meda, a posebno koncentrirani med livade s primjesom divljeg luka. Ispitivane vrste meda pokazuju značajne antimikrobne rezultate prema osjetljivim i rezistentnim sojevima S. aureus te da bi se mogli koristiti u medicinske svrhe, posebno u liječenju infekcija rana.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivana Gobin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Meštrović, Martina
Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Staphylococcus aureus, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Mostar
Meštrović, M. (2018) 'Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Staphylococcus aureus', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\v{s}trovi\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {S. aureus, MRSA, rezistencija bakterija, antimikrobno djelovanje meda}, title = {Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s podru\v{c}ja Bosne i Hercegovine na bakteriju Staphylococcus aureus}, keyword = {S. aureus, MRSA, rezistencija bakterija, antimikrobno djelovanje meda}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\v{s}trovi\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {S. aureus, MRSA, antibiotic resistance, antimicrobial effect of honey}, title = {Antibacterial activity of selected honey samples from Bosnia and Herzegovina to Staphylococcus aureus}, keyword = {S. aureus, MRSA, antibiotic resistance, antimicrobial effect of honey}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font