Pregled bibliografske jedinice broj: 956569
Nutritivni sastav ploda kivija
Nutritivni sastav ploda kivija, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 956569 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni sastav ploda kivija
(Nutritional composition of kiwifruit)
Autori
Čaušević, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
kivi, bioaktivni spojevi, vitamin C, ukupni fenoli, pigmentni spojevi, antioksidacijski kapacitet
(kiwifruit, bioactive compounds, vitamin C, total phenols, pigment compounds, antioxidant capacity)
Sažetak
Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi nutritivni sastav ploda kivija s različitih lokaliteta. Temeljem dobivenih rezultata utvrditi postoje li razlike u nutritivnom sastavu ploda s različitih lokaliteta na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize: sadržaj ukupne suhe tvari (%), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH-vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih fenola (mg GAE/100g svježe tvari), sadržaj ukupnih klorofila i karotenoida (mg/g) te antioksidacijski kapacitet (µmol TE/L). Prilikom istraživanja dobivene su različitosti u sadržaju bioaktivnih spojeva iste sorte ubrane na pet različitih lokacija, kao i različitosti nutritivnog sastava između sorti s iste lokacije. Od četiri istraživane sorte s lokacije Čapljina ('Hayward', 'Bruno', 'Monty', 'Abbot') sorta 'Monty' imala je najveći sadržaj ukupne (20, 52 %) i topljive suhe tvari (15, 93 %) ; kod sorte 'Bruno' utvrđen je najveći sadržaj vitamina C (107, 44 mg/100 g svježe tvari), ukupnih klorofila (18, 25 μg/g) i karotenoida (4, 60 μg/g), kao i antioksidacijski kapacitet (2134, 84 µmol TE/L). Promatrajući utjecaj lokacije na pojedina kemijska svojstva ploda sorti kivija, sadržaj suhe tvari kod sorte 'Hayward' s pet različitih lokacija kretao se u rasponu od 14, 03 (Murter) do 17, 58 % (Rovinj), sadržaj topljive suhe tvari od 9, 57 (Rovinj) do 13, 57 % (Murter), ukupnih kiselina od 1, 53 (Galdovo) do 1, 94 % (Murter), vitamina C od 55, 13 (Rovinj) do 103, 14 mg/100 g svježe tvari(Murter), ukupnih fenola od 92, 29 (Rovinj) do 140, 28 mg GAE/100 g svježe tvari (Galdovo), dok se antioksidacijski kapacitet iste sorte na pet različitih lokacija kretao u rasponu od 870 (Sisak) do 2028, 53 µmol TE/L (Murter). S obzirom na dobivene rezultate u sklopu ovog istraživanja može se zaključiti kako plod kivija pokazuje visoku nutritivnu vrijednost, te je bogat izvor različitih bioaktivnih komponenti značajnog antioksidacijskog djelovanja što ga prvenstveno izdvaja kao sirovinu značajnu za ljudsko zdravlje. Također, temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da kvaliteta samog ploda kivija značajno ovisi o lokaciji uzgoja, odnosno ekološkim uvjetima neke lokacije kao i o genetskim karakteristikama same sorte.
Izvorni jezik
Hrvatski