Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 955419

Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:


Dajčić, Ivana
Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 955419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:
(Extraction, characterization and encapsulation of functional compounds from onion peel)

Autori
Dajčić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2018

Stranica
49

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
ionsko geliranje, kvercetin, ljuska crvenog luka, pektin, polifenoli
(Ionic gelation, quercetin, onion peel, , pectin, polyphenols)

Sažetak
U novije je vrijeme prehrambena industrija fokusirana na razvijanje novih funkcionalnih proizvoda i načina iskorištavanja nusproizvoda prehrambene industrije, posebno agro otpada. Veliki dio takvog otpada predstavlja ljuska luka koja je ujedno i bogat izvor pektina i polifenolih spojeva. Kako bi se izolirani aktivni sastojci sačuvali i dopremili u organizam u aktivnom obliku, razvijena je tehnika inkapsulacije. Nastale čestice se mogu koristiti za obogaćivanje novih funkcionalnih proizvoda. Cilj ovog rada je ekstrahirati i karakterizirati ekstrakt ljuske crvenog luka (Allium cepa, L.) i pektina iz istog uzorka te ispitati učinkovitost inkapsulacije metodom ionskog geliranja. Kao nosači za imobilizaciju korišteni su alginat i kombinacija alginata s pektinom. Dobivenim česticama određen je udio vode, fizikalni i morfološki parametri, inkapsulacijska učinkovitost te kinetika otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Dobiveni rezultati pokazali su da je glavni polifenolni sastojak ljuske crvenog luka kvercetin iz grupe flavonoida te da je ekstrahirani pektin visoko metilirajući (VM) s DE = 53, 8 %. Dobivene hidrogel čestice formirane s nosačem od alginata i pektina pokazuju bolja svojstva zadržavnja vode, manju elastičnost i tvrdoću, manje su i tamnije s manje izraženim crvenilom i žutilom. Čestice s većim udjelom pektina pokazuju veću inkapsulacijsku učinkovitost ukupnih polifenola. Alginatno-pektinske čestice pokazuju brži profil otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima, ali profil otpuštanja nije nužno kontinuiran.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dajčić, Ivana
Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dajčić, I. (2018) 'Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Daj\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {49}, keywords = {ionsko geliranje, kvercetin, ljuska crvenog luka, pektin, polifenoli}, title = {Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:}, keyword = {ionsko geliranje, kvercetin, ljuska crvenog luka, pektin, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Daj\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {49}, keywords = {Ionic gelation, quercetin, onion peel, , pectin, polyphenols}, title = {Extraction, characterization and encapsulation of functional compounds from onion peel}, keyword = {Ionic gelation, quercetin, onion peel, , pectin, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font