Pregled bibliografske jedinice broj: 955419
Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:
Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 955419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:
(Extraction, characterization and encapsulation of functional compounds from onion peel)
Autori
Dajčić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
49
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
ionsko geliranje, kvercetin, ljuska crvenog luka, pektin, polifenoli
(Ionic gelation, quercetin, onion peel, , pectin, polyphenols)
Sažetak
U novije je vrijeme prehrambena industrija fokusirana na razvijanje novih funkcionalnih proizvoda i načina iskorištavanja nusproizvoda prehrambene industrije, posebno agro otpada. Veliki dio takvog otpada predstavlja ljuska luka koja je ujedno i bogat izvor pektina i polifenolih spojeva. Kako bi se izolirani aktivni sastojci sačuvali i dopremili u organizam u aktivnom obliku, razvijena je tehnika inkapsulacije. Nastale čestice se mogu koristiti za obogaćivanje novih funkcionalnih proizvoda. Cilj ovog rada je ekstrahirati i karakterizirati ekstrakt ljuske crvenog luka (Allium cepa, L.) i pektina iz istog uzorka te ispitati učinkovitost inkapsulacije metodom ionskog geliranja. Kao nosači za imobilizaciju korišteni su alginat i kombinacija alginata s pektinom. Dobivenim česticama određen je udio vode, fizikalni i morfološki parametri, inkapsulacijska učinkovitost te kinetika otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Dobiveni rezultati pokazali su da je glavni polifenolni sastojak ljuske crvenog luka kvercetin iz grupe flavonoida te da je ekstrahirani pektin visoko metilirajući (VM) s DE = 53, 8 %. Dobivene hidrogel čestice formirane s nosačem od alginata i pektina pokazuju bolja svojstva zadržavnja vode, manju elastičnost i tvrdoću, manje su i tamnije s manje izraženim crvenilom i žutilom. Čestice s većim udjelom pektina pokazuju veću inkapsulacijsku učinkovitost ukupnih polifenola. Alginatno-pektinske čestice pokazuju brži profil otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima, ali profil otpuštanja nije nužno kontinuiran.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
Bilateralni hrvatsko-slovenski projekt
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)