Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954867

Primjena fizikalnih i kemijskih metoda u uklanjanju mikotoksina iz hrane i hrane za životinje


Pleadin, Jelka; Kiš, Maja; Frece, Jadranka; Markov, Ksenija
Primjena fizikalnih i kemijskih metoda u uklanjanju mikotoksina iz hrane i hrane za životinje // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 1-2; 24-31 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 954867 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena fizikalnih i kemijskih metoda u uklanjanju mikotoksina iz hrane i hrane za životinje
(Application of physical and chemical methods in mycotoxins reduction in food and feed)

Autori
Pleadin, Jelka ; Kiš, Maja ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 13 (2018), 1-2; 24-31

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
mikotoksini ; uklanjanje ; redukcija ; fizikalne metode ; kemijske metode ; hrana ; hrana za životinje
(mycotoxins ; removal ; reduction ; physical methods ; chemical methods ; food ; animal feed)

Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji predstavljaju značajan problem u području sigurnosti hrane te predstavljaju rizik za zdravlje te dobrobit ljudi i životinja. Učinkovitost metoda uklanjanja mikotoksina iz hrane i hrane za životinje, primarno žitarica kao najviše kontaminirane grupe hrane, ovisi o brojnim parametrima, od kojih su vrlo značajni svojstva onečišćenog materijala, odnosno njegov sastav, primarno sadržaj vode, te razina onečišćenja. Ovaj rad daje pregled fizikalnih i kemijskih metoda koje se manje ili više učinkovito mogu koristiti u tretmanu različitih vrsta hrane i hrane za životinje u cilju redukcije odnosno uklanjanja mikotoksina. Uklanjanje mikotoksina fizikalnim metodama uključuje njihovu ekstrakciju pomoću otapala, adsorpciju te toplinsku inaktivaciju ili inaktivaciju ozračivanjem. Najznačajnije metode su sortiranje po boji i gustoći, ljuštenje i mljevenje, flotacija, blanširanje, prženje, a u posljednje vrijeme vrlo značajna je primjena gama zračenja te hladne plazme. Uporabom kemijskih metoda koje podrazumijevaju primjenu kemikalija dolazi do konverzije mikotoksina u druge manje toksične spojeve, npr. kiseline, lužine, oksidanse, bisulfite i plinove, no moguća je konverzija i u toksičnije spojeve, što je još uvijek predmet brojnih istraživanja. Za razliku od fizikalnih metoda, kemijske metode uklanjanja mikotoksina u načelu se smatraju nepraktičnim i nepoželjnim, zbog uvjeta provedbe, stvaranja toksičnih ostataka te negativnog utjecaja na nutritivna, senzorska i funkcionalna svojstva proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Maja Kiš (autor)

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Kiš, Maja; Frece, Jadranka; Markov, Ksenija
Primjena fizikalnih i kemijskih metoda u uklanjanju mikotoksina iz hrane i hrane za životinje // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 1-2; 24-31 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Pleadin, J., Kiš, M., Frece, J. & Markov, K. (2018) Primjena fizikalnih i kemijskih metoda u uklanjanju mikotoksina iz hrane i hrane za životinje. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (1-2), 24-31.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Ki\v{s}, Maja and Frece, Jadranka and Markov, Ksenija}, year = {2018}, pages = {24-31}, keywords = {mikotoksini, uklanjanje, redukcija, fizikalne metode, kemijske metode, hrana, hrana za \v{z}ivotinje}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {13}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Primjena fizikalnih i kemijskih metoda u uklanjanju mikotoksina iz hrane i hrane za \v{z}ivotinje}, keyword = {mikotoksini, uklanjanje, redukcija, fizikalne metode, kemijske metode, hrana, hrana za \v{z}ivotinje} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Ki\v{s}, Maja and Frece, Jadranka and Markov, Ksenija}, year = {2018}, pages = {24-31}, keywords = {mycotoxins, removal, reduction, physical methods, chemical methods, food, animal feed}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {13}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Application of physical and chemical methods in mycotoxins reduction in food and feed}, keyword = {mycotoxins, removal, reduction, physical methods, chemical methods, food, animal feed} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font