Pregled bibliografske jedinice broj: 954772
Vezanje AFM1 iz mlijeka liofiliziranim stanicama bakterija mliječne kiseline
Vezanje AFM1 iz mlijeka liofiliziranim stanicama bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vezanje AFM1 iz mlijeka liofiliziranim stanicama bakterija mliječne kiseline
(Binding of AFM1 from milk by freeze-dryied lactic acid bacteria)
Autori
Romac, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
aflatoksin M1, bakterije mliječne kiseline, liofilizacija, mlijeko
(aflatoxin M1, lactic acid bacteria, lyophilisation, milk)
Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina M1, vrlo otrovnog mikotoksina u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, osobito maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog kontaminiranog mlijeka. Zbog navedenih činjenica traže se nove strategije za sprječavanje onečišćenja i štetnih djelovanja AFM1. S ciljem razvijanja sigurne i praktične metode dekontaminacije, u ovom radu provedena su istraživanja s izoliranim sojevima bakterija mliječne kiseline u liofiliziranom obliku kojima je ispitana sposobnost vezanja AFM1 u umjetno kontaminiranom mlijeku. Svi liofilizirani sojevi, živi ili termički tretirani vežu AFM1, no žive stanice pokazuju veću sposobnost vezanja AFM1 pa je tako najveći postotak vezanja AFM1 postignut upotrebnom Lactobacillus rhamnosus KM i iznosi 92% nakon 4 sata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija