Pregled bibliografske jedinice broj: 954505
Mineralni sastav janjećeg mesa
Mineralni sastav janjećeg mesa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mineralni sastav janjećeg mesa
(Mineral composition of lamb meat)
Autori
Arlović, Stella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Mioč, Boro
Neposredni voditelj
Držaić, Valentino
Ključne riječi
janjad ; janjeće meso ; kemijski sastav ; mineralni sastav
(lamb ; lamb meat ; chemical composition ; mineral composition)
Sažetak
Ovčarstvo je važna privredna grana u mnogim zemljama, a meso je najvažniji proizvod ovaca u svijetu i u Hrvatskoj. Najznačajnija kategorija ovčjeg mesa na tržištu je janjetina. Kakvoća i hranjiva vrijednost janjećeg mesa vrlo je varijabilna i pod utjecajem genotipa, hranidbe, dobi janjadi pri klanju, stupnja utovljenosti i sustava uzgoja. Janjeće meso po svom nutritivnom sastavu spada u namirnice visoke hranjive vrijednosti, osobito zahvaljujući visokom sadržaju bjelančevina, minerala i vitamina. mineralni sastav janjećeg mesa ističe se visokim udjelom magnezija, željeza i cinka te ga takav sadržaj čini drukčijim od ostalih vrsta mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb