Pregled bibliografske jedinice broj: 954221
Utjecaj dimenzija zrna (dužina, širina i debljina) na masu i volumen zrna pšenice
Utjecaj dimenzija zrna (dužina, širina i debljina) na masu i volumen zrna pšenice, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954221 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dimenzija zrna (dužina, širina i debljina) na masu i volumen zrna pšenice
(Influence of grain dimensions (lenght, width and thickness) on the mass and volume of wheat grain)
Autori
Konigshofer, Dominik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Jukić, Željko
Ključne riječi
Dimenzija, oblik zrna, masa zrna, volumen, pšenica
(Dimension, kernel shape, kernel mass, volume, wheat)
Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.)je najvažnija žitarica u mlinarskoj proizvodnji te je uz kukuruz i rižu najraširenija kultura u Svijetu. Zrno pšenice ima tri dimenzije (dužinu, širinu i debljinu). Volumen i masa zrna mijenjaju se s promjenom dimenzija zrna. Cilj završnog rada je korištenjem dostupne literature utvrditi kako dimenzije zrna utječu na masu i volumen zrna pšenice. Prema podacima iz literature jasno je vidljiv međusobni odnos dimenzija, kao i utjecaj dimenzija na masu i volumen. Oblik i veličina zrna pšenice ovise o genotipu, odnosno sorti. Na promjenu volumena i oblika zrna mogu utjecati i određeni čimbenici te pojedini agrotehnički zahvati.
Izvorni jezik
Hrvatski