Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953888

Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK


Jakopović, Željko; Čanak, Iva; Romac, Anamarija; Kuharić, Željka; Bošnir, Jasna; Ivešić, Martina; Frece, Jadranka; Pavlek, Željka; Markov, Ksenija
Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 1-2; 32-37 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 953888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK
(Comparison of AFM1 binding from milk with viable, dead and freeze-dried LAB cells)

Autori
Jakopović, Željko ; Čanak, Iva ; Romac, Anamarija ; Kuharić, Željka ; Bošnir, Jasna ; Ivešić, Martina ; Frece, Jadranka ; Pavlek, Željka ; Markov, Ksenija

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 13 (2018), 1-2; 32-37

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
aflatoksin M1, bakterije mliječne kiseline, žive stanice, mrtve stanice, liofilizacija
(aflatoxin M1, lactic acid bacteria, viable cells, dead cells, freeze-drying)

Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti niske molekulske mase koje sintetiziraju plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium te su česti kontaminanti raznovrsnih prehrambenih proizvoda. Kako bi se smanjio rast plijesni, a time i udio mikotoksina u namirnicama, koriste se razne fizikalne i kemijske metode. Posljednjih nekoliko godina ispituje se učinak bakterija mliječne kiseline (BMK) na sposobnost inhibicije rasta plijesni i njihova uloga u uklanjanju mikotoksina iz kontaminirane hrane. Zbog svojih, po zdravlje korisnih svojstava, bakterije mliječne kiseline predstavljaju izvrsno rješenje za tretiranje namirnica kontaminiranih mikotoksinima. Cilj ovog rada bio je ispitati i usporediti sposobnosti, živih, mrtvih i liofiliziranih stanica BMK na vezanje aflatoksina M1 (AFM1) u umjetno kontaminiranom mlijeku. Ovisno o korištenom soju, vremenu inkubacije i tretmanu, uspješnost vezanja AFM1 stanicama BMK iznosila je 23, 73- 94, 49%. Liofilizirane stanice ispitivanih sojeva BMK manje (p<0, 05) vežu AFM1 u mlijeku, a jedini izuzetak su stanice Lactobacillus rhamnosus KM koje nakon 4 sata vežu AFM1 u najvećem postotku (>90%). Najveća razlika u uspješnosti vezanja AFM1 između mrtvih i liofiliziranih stanica uočljiva je kod soja L. rhamnosus KM i iznosi 62, 49% dok su razlike u vezanju AFM1 najmanje kod Lactococcus lactis 5MS1. Koncentracija slobodnog AFM1 u mlijeku nakon tretiranja BMK određivana je visoko djelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP–20416-06-4306

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jakopović, Željko; Čanak, Iva; Romac, Anamarija; Kuharić, Željka; Bošnir, Jasna; Ivešić, Martina; Frece, Jadranka; Pavlek, Željka; Markov, Ksenija
Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 1-2; 32-37 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Jakopović, Ž., Čanak, I., Romac, A., Kuharić, Ž., Bošnir, J., Ivešić, M., Frece, J., Pavlek, Ž. & Markov, K. (2018) Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (1-2), 32-37.
@article{article, author = {Jakopovi\'{c}, \v{Z}eljko and \v{C}anak, Iva and Romac, Anamarija and Kuhari\'{c}, \v{Z}eljka and Bo\v{s}nir, Jasna and Ive\v{s}i\'{c}, Martina and Frece, Jadranka and Pavlek, \v{Z}eljka and Markov, Ksenija}, year = {2018}, pages = {32-37}, keywords = {aflatoksin M1, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, \v{z}ive stanice, mrtve stanice, liofilizacija}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {13}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka \v{z}ivim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK}, keyword = {aflatoksin M1, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, \v{z}ive stanice, mrtve stanice, liofilizacija} }
@article{article, author = {Jakopovi\'{c}, \v{Z}eljko and \v{C}anak, Iva and Romac, Anamarija and Kuhari\'{c}, \v{Z}eljka and Bo\v{s}nir, Jasna and Ive\v{s}i\'{c}, Martina and Frece, Jadranka and Pavlek, \v{Z}eljka and Markov, Ksenija}, year = {2018}, pages = {32-37}, keywords = {aflatoxin M1, lactic acid bacteria, viable cells, dead cells, freeze-drying}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {13}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Comparison of AFM1 binding from milk with viable, dead and freeze-dried LAB cells}, keyword = {aflatoxin M1, lactic acid bacteria, viable cells, dead cells, freeze-drying} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Directory of Open Access Journals (DOAJ)
  • EBSCO-HOST
  • Food Science and Technology Abstracts (FSTA)
  • PROQUEST
  • JOURNAL SEEK
  • ULRICH'S
  • INDEX COPERNICUS
  • OPEN J-GATE
  • NEWJOUR
  • THE KNOWLEDGE NETWORK
  • Portal hrvatskih znanstvenih časopisa (HRČAK)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font