Pregled bibliografske jedinice broj: 953888
Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK
Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 1-2; 32-37 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 953888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i
liofiliziranim stanicama BMK
(Comparison of AFM1 binding from milk with viable,
dead and freeze-dried LAB cells)
Autori
Jakopović, Željko ; Čanak, Iva ; Romac, Anamarija ; Kuharić, Željka ; Bošnir, Jasna ; Ivešić, Martina ; Frece, Jadranka ; Pavlek, Željka ; Markov, Ksenija
Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 13
(2018), 1-2;
32-37
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
aflatoksin M1, bakterije mliječne kiseline, žive stanice, mrtve stanice, liofilizacija
(aflatoxin M1, lactic acid bacteria, viable cells, dead cells, freeze-drying)
Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti niske molekulske mase koje sintetiziraju plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium te su česti kontaminanti raznovrsnih prehrambenih proizvoda. Kako bi se smanjio rast plijesni, a time i udio mikotoksina u namirnicama, koriste se razne fizikalne i kemijske metode. Posljednjih nekoliko godina ispituje se učinak bakterija mliječne kiseline (BMK) na sposobnost inhibicije rasta plijesni i njihova uloga u uklanjanju mikotoksina iz kontaminirane hrane. Zbog svojih, po zdravlje korisnih svojstava, bakterije mliječne kiseline predstavljaju izvrsno rješenje za tretiranje namirnica kontaminiranih mikotoksinima. Cilj ovog rada bio je ispitati i usporediti sposobnosti, živih, mrtvih i liofiliziranih stanica BMK na vezanje aflatoksina M1 (AFM1) u umjetno kontaminiranom mlijeku. Ovisno o korištenom soju, vremenu inkubacije i tretmanu, uspješnost vezanja AFM1 stanicama BMK iznosila je 23, 73- 94, 49%. Liofilizirane stanice ispitivanih sojeva BMK manje (p<0, 05) vežu AFM1 u mlijeku, a jedini izuzetak su stanice Lactobacillus rhamnosus KM koje nakon 4 sata vežu AFM1 u najvećem postotku (>90%). Najveća razlika u uspješnosti vezanja AFM1 između mrtvih i liofiliziranih stanica uočljiva je kod soja L. rhamnosus KM i iznosi 62, 49% dok su razlike u vezanju AFM1 najmanje kod Lactococcus lactis 5MS1. Koncentracija slobodnog AFM1 u mlijeku nakon tretiranja BMK određivana je visoko djelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP–20416-06-4306
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Željka Pavlek
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Martina Ivešić
(autor)
Željko Jakopović
(autor)
Jasna Bošnir
(autor)
Iva Čanak
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Directory of Open Access Journals (DOAJ)
- EBSCO-HOST
- Food Science and Technology Abstracts (FSTA)
- PROQUEST
- JOURNAL SEEK
- ULRICH'S
- INDEX COPERNICUS
- OPEN J-GATE
- NEWJOUR
- THE KNOWLEDGE NETWORK
- Portal hrvatskih znanstvenih časopisa (HRČAK)