Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953681

Utjecaj ovitka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica


Medić, Helga; Vidaček, Sanja; Nežak, Jadranko; Marušić, Nives; Šatović, Viktor
Utjecaj ovitka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 113-122 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 953681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ovitka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica
(The effect of casing and starter cultures on ripening process and quality of fermented sausages)

Autori
Medić, Helga ; Vidaček, Sanja ; Nežak, Jadranko ; Marušić, Nives ; Šatović, Viktor

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 11 (2009); 113-122

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
starter kultura ; ovitak ; fermentirane kobasice
(starter culture ; casing ; fermented sausages)

Sažetak
Zastupljenost fermentiranih kobasica kao jednog od najsloženijih podrucja proizvodnje i suvremene znanosti i tehnologije mesa zauzima vidno mjesto. Složenost ove proizvodnje bazira se na cinjenici da se fermentirane kobasice proizvode od još biološki aktivnog materijala, kao i sam proces zrenja koji se odvija bez utjecaja visokih temperatura s ciljem dobivanja kvalitetnog proizvoda. U ovom radu prikazan je utjecaj dviju razlicitih starter kultura mikroorganizama i dva razlicita umjetna ovitka proizvedena od prirodnog materijala, na proces zrenja i kvalitetu fermentiranih kobasica. Tijekom proizvodnog procesa pracene su mikroklimatske, fizikalno – kemijske i mikrobiološke promjene uzoraka. Dobiveni rezultati ukazuju opravdanost korištenja starter kultura mikroorganizama koje pH vrijednosti proizvoda snižavaju do 5, 2, kao i umjetnog ovitka proizvedenog na prirodnoj osnovi impregniranog umjetnim vlaknima. Primjenom navedenih parametara postigla se dominacija tehnološki i higijenski opravdane flore koja doprinosi unapre$enju kvalitete, sigurnosti u proizvodnji i higijenskom vo$enju procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Medić, Helga; Vidaček, Sanja; Nežak, Jadranko; Marušić, Nives; Šatović, Viktor
Utjecaj ovitka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 113-122 (recenziran, članak, znanstveni)
Medić, H., Vidaček, S., Nežak, J., Marušić, N. & Šatović, V. (2009) Utjecaj ovitka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11, 113-122.
@article{article, author = {Medi\'{c}, Helga and Vida\v{c}ek, Sanja and Ne\v{z}ak, Jadranko and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and \v{S}atovi\'{c}, Viktor}, year = {2009}, pages = {113-122}, keywords = {starter kultura, ovitak, fermentirane kobasice}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj ovitka i starter kultura na kvalitetu fermentiranih kobasica}, keyword = {starter kultura, ovitak, fermentirane kobasice} }
@article{article, author = {Medi\'{c}, Helga and Vida\v{c}ek, Sanja and Ne\v{z}ak, Jadranko and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and \v{S}atovi\'{c}, Viktor}, year = {2009}, pages = {113-122}, keywords = {starter culture, casing, fermented sausages}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, issn = {1332-0025}, title = {The effect of casing and starter cultures on ripening process and quality of fermented sausages}, keyword = {starter culture, casing, fermented sausages} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font