Pregled bibliografske jedinice broj: 953662
Nutritivni sastav plodova različitih vrsta agruma
Nutritivni sastav plodova različitih vrsta agruma, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 953662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni sastav plodova različitih vrsta agruma
(The Nutritional Fruit Composition Of Different Kinds Of Citrus Fruits)
Autori
Jurković, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.09
Godina
2018
Stranica
57
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
agrumi, slatka naranča, grejpfrut, klementina, kumkvat, kemijski sastav, bioaktivni spojevi
(citrus fruits, sweet orange, grapefruit, clementines, kumquats, chemical composition, bioactive compounds)
Sažetak
Cilj diplomskog rada je utvrditi nutritivni sastav plodova različitih vrsta agruma (grejpfrut, klementina, kumkvat i naranča) i razlike kemijskog sastava pojedinih sorti unutar jedne vrste koje su uzgojene u dolini Neretve na području Opuzena. Analizirani su plodovi iz roda Citrus (slatka naranča, grejpfrut, klementina) te iz roda Fortunela (kumkvat), uzorkovani iz obiteljskog voćnjaka krajem prosinca 2016. godine. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize: sadržaj suhe tvari (%), sadržaj ukupne topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH-vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida (mgGAE/100 g svježe tvari), sadržaj β-karotena (μg/100 g svježe tvari) te antioksidacijski kapacitet (µmol TE/kg). Rezultati istraživanja ukazuju kako se najveći sadržaj vitamina C nalazi u crvenoj 'Tarocco' naranči (63, 43 mg/100 g), dok se najmanje vitamina C nalazi u kumkvatu (27, 82 mg/100 g). Najveći sadržaj ukupnih fenola utvrđen je za naranču 'Skaggs Bonanza' (187, 55 mg/GAE/100 g), a najmanje je iznosio kod grejpfruta 'Marsh Seedless' (100, 00 mg/GAE/100 g). Sadržaj β-karotena određivan je u plodovima klementine 'Sra 29' (1053, 17 μg/100 g) i kumkvata (240, 42 μg/100 g). Najveće vrijednosti za antioksidacijski kapacitet određene su u plodovima klementine 'Sra 29' (1702, 61 µmol TE/kg), a najmanje u plodovima kumkvata (922, 40 μg/100 g). Temeljem svega navedenog, najveće vrijednosti osnovnog kemijskog sastava određene su u plodovima kumkvata. Najveći sadržaj vitamina C utvrđen je u plodovima crvene naranče 'Tarocco', a najveći sadržaj svih istraživanih bioaktivnih spojeva utvrđen je u plodovima naranče 'Skaggs Bonanza'.
Izvorni jezik
Hrvatski