Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953118

Utjecaj dimljenja i dodatka ljute paprike na mikrofloru kuhanoga sira


Čižmak, Anamarija; Grbavac, Jozo; Zdolec, Nevijo
Utjecaj dimljenja i dodatka ljute paprike na mikrofloru kuhanoga sira // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 26 (2018), 5-6; 34-39 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 953118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dimljenja i dodatka ljute paprike na mikrofloru kuhanoga sira
(The effect of smoking process and hot pepper addition on microflora of cooked cheese)

Autori
Čižmak, Anamarija ; Grbavac, Jozo ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 26 (2018), 5-6; 34-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
kuhani sir, mikroorganizmi, dim, ljuta paprika
(cooked cheese, microorganisms, smoke, hot pepper)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodavanja ljute paprike i dimljenja na mirofloru kuhanog sira iz Podravine. Po tri nedimljena sira, dimljena, sira s ljutom paprikom i dimljena sira s ljutom paprikom pretražena su na broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline (laktobacila i laktokoka), enterokoka, stafilokoka, enterobakterija, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica i Listeria monocytogenes. Dodatkom ljute paprike i/ili primjenom dima ukupni broj bakterija je povećan za 0.5-0.9 log10 CFU/g, a sličan trend je bio vidljiv i u broju bakterija mliječne kiseline i enterobakterija. Populacija entrokoka je u dimljenim sirevima s dodanom ljutom paprikom neznatno smanjena. Broj L. monocytogenes, Y. enterocolitica i E. coli bio je ispod praga detekcije (< 2 log10 CFU/g). U odnosu na pretražene parametre, sve vrste kuhanog sira u ovom istraživanju mikrobiološki su ispravne. Potrebne su daljnje analize izolata bakterija mliječne kiseline iz kuhanih sireva radi uvida u njihovu ulogu u održivosti ili kvarenju ove vrste sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čižmak, Anamarija; Grbavac, Jozo; Zdolec, Nevijo
Utjecaj dimljenja i dodatka ljute paprike na mikrofloru kuhanoga sira // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 26 (2018), 5-6; 34-39 (domaća recenzija, članak, stručni)
Čižmak, A., Grbavac, J. & Zdolec, N. (2018) Utjecaj dimljenja i dodatka ljute paprike na mikrofloru kuhanoga sira. Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 26 (5-6), 34-39.
@article{article, author = {\v{C}i\v{z}mak, Anamarija and Grbavac, Jozo and Zdolec, Nevijo}, year = {2018}, pages = {34-39}, keywords = {kuhani sir, mikroorganizmi, dim, ljuta paprika}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {26}, number = {5-6}, issn = {1330-2124}, title = {Utjecaj dimljenja i dodatka ljute paprike na mikrofloru kuhanoga sira}, keyword = {kuhani sir, mikroorganizmi, dim, ljuta paprika} }
@article{article, author = {\v{C}i\v{z}mak, Anamarija and Grbavac, Jozo and Zdolec, Nevijo}, year = {2018}, pages = {34-39}, keywords = {cooked cheese, microorganisms, smoke, hot pepper}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {26}, number = {5-6}, issn = {1330-2124}, title = {The effect of smoking process and hot pepper addition on microflora of cooked cheese}, keyword = {cooked cheese, microorganisms, smoke, hot pepper} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font