Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952949

Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12


Vidulin, Tina
Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 952949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12
(Structural characterization of exopolysaccharides produced by Lactobacillus fermentum D12)

Autori
Vidulin, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2018

Stranica
57

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
Lactobacillus fermentum, egzopolisaharidi
(Lactobacillus fermentum, exopolysaccharides)

Sažetak
Egzopolisaharide (EPOL-e), biopolimere široko rasprostranjene u prirodi, bakterije izlučuju u ekstracelularni matriks. Klasificiraju se u dvije glavne skupine: homoegzopolisaharidi (homo-EPOL-i), sastavljeni od jedne vrste monosaharida i heteroegzopolisaharidi (hetero-EPOL-i), sastavljeni od različitih vrsta monosaharida. Cilj ovog rada bio je sinteza EPOL-a pomoću bakterije mliječne kiseline Lactobacillus fermentum D12, ispitivanje utjecaja sastava podloge na sintezu EPOL-a te njihova strukturna analiza. Smjesa izoliranih egzopolisaharida uspješno je razdvojena u tri frakcije kromatografijom visoke djelotvornosti isključenjem na osnovi veličine čestica, a instrumentalne analize sastava i analize glikozidnih veza provedene su na samoj smjesi kao i na svim dobivenim frakcijama. Rezultati analiza pokazali su kako uzorak Lactobac 1 uglavnom sadrži α-glukan koji se sastoji od 1, 4- vezane α-D-glukoze, gdje je 20% šećera acetilirano na C-3 položaju. Analiza sastava uzoraka Lactobac 2 i Lactobac 3 pokazala je da se polisaharidi prisutni u uzorcima sastoje od manoze, glukoze i galaktoze u različitim omjerima, dok je analiza glikozidnih veza ukazala na prisutnost nekoliko točaka grananja u strukturi polisaharida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidulin, Tina
Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vidulin, T. (2018) 'Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidulin, Tina}, year = {2018}, pages = {57}, keywords = {Lactobacillus fermentum, egzopolisaharidi}, title = {Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomo\'{c}u Lactobacillus fermentum D12}, keyword = {Lactobacillus fermentum, egzopolisaharidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidulin, Tina}, year = {2018}, pages = {57}, keywords = {Lactobacillus fermentum, exopolysaccharides}, title = {Structural characterization of exopolysaccharides produced by Lactobacillus fermentum D12}, keyword = {Lactobacillus fermentum, exopolysaccharides}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font