Pregled bibliografske jedinice broj: 952949
Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12
Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 952949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12
(Structural characterization of exopolysaccharides produced by Lactobacillus fermentum D12)
Autori
Vidulin, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2018
Stranica
57
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
Lactobacillus fermentum, egzopolisaharidi
(Lactobacillus fermentum, exopolysaccharides)
Sažetak
Egzopolisaharide (EPOL-e), biopolimere široko rasprostranjene u prirodi, bakterije izlučuju u ekstracelularni matriks. Klasificiraju se u dvije glavne skupine: homoegzopolisaharidi (homo-EPOL-i), sastavljeni od jedne vrste monosaharida i heteroegzopolisaharidi (hetero-EPOL-i), sastavljeni od različitih vrsta monosaharida. Cilj ovog rada bio je sinteza EPOL-a pomoću bakterije mliječne kiseline Lactobacillus fermentum D12, ispitivanje utjecaja sastava podloge na sintezu EPOL-a te njihova strukturna analiza. Smjesa izoliranih egzopolisaharida uspješno je razdvojena u tri frakcije kromatografijom visoke djelotvornosti isključenjem na osnovi veličine čestica, a instrumentalne analize sastava i analize glikozidnih veza provedene su na samoj smjesi kao i na svim dobivenim frakcijama. Rezultati analiza pokazali su kako uzorak Lactobac 1 uglavnom sadrži α-glukan koji se sastoji od 1, 4- vezane α-D-glukoze, gdje je 20% šećera acetilirano na C-3 položaju. Analiza sastava uzoraka Lactobac 2 i Lactobac 3 pokazala je da se polisaharidi prisutni u uzorcima sastoje od manoze, glukoze i galaktoze u različitim omjerima, dok je analiza glikozidnih veza ukazala na prisutnost nekoliko točaka grananja u strukturi polisaharida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)