Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952945

Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline


Herout, Brigita
Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 952945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline
(Proteolytic activity of probiotic starter cultures of lactic acid bacteria)

Autori
Herout, Brigita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
34

Mentor
Leboš Pavunc, Andreja

Ključne riječi
Lactococcus lactis sojevi, probiotici, proteolitička aktivnost, starter kulture
(Lactococcus lactis strains, probiotics, proteolytic activity, starter cultures)

Sažetak
Tema ovog rada bila je ispitati proteolitičku aktivnost autohtonih Lactococcus lactis sojeva s ciljem odabira starter kultura za proizvodnju svježeg dimljenog sira. Bakterije mliječne kiseline (BMK) su vrlo važne starter kulture u biotehnološkoj proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Proteolitički sustav ima važnu ulogu u toj proizvodnji jer omogućava rast bakterija mliječne kiseline u mlijeku, odnosno razgradnju kazeina do aminokiselina potrebnih za rast BMK, što pak osigurava uspješnu fermentaciju. Zbog toga je metodom rupama u agaru ispitana proteolitička aktivnost 12 odabranih Lactococcus lactis sojeva, a oni sojevi koji su pokazali najveću proteolitičku aktivnost su izabrani za daljnje ispitivanje Ansonovom metodom. Mjerenjem proteolitičke aktivnosti Ansonovom metodom utvrđeno je da soj L. lactis ZG 7-10 pokazuje znatno bolju aktivnost u odnosu na ostale sojeve te je ispitana njegova sposobnost razgradnje kazeina Tricine SDS-PAGE metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herout, Brigita
Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Herout, B. (2018) 'Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Herout, Brigita}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {Lactococcus lactis sojevi, probiotici, proteoliti\v{c}ka aktivnost, starter kulture}, title = {Proteoliti\v{c}ka aktivnost probioti\v{c}kih starter kultura bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {Lactococcus lactis sojevi, probiotici, proteoliti\v{c}ka aktivnost, starter kulture}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Herout, Brigita}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {Lactococcus lactis strains, probiotics, proteolytic activity, starter cultures}, title = {Proteolytic activity of probiotic starter cultures of lactic acid bacteria}, keyword = {Lactococcus lactis strains, probiotics, proteolytic activity, starter cultures}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font