Pregled bibliografske jedinice broj: 952945
Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline
Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 952945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline
(Proteolytic activity of probiotic starter cultures of lactic acid bacteria)
Autori
Herout, Brigita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
34
Mentor
Leboš Pavunc, Andreja
Ključne riječi
Lactococcus lactis sojevi, probiotici, proteolitička aktivnost, starter kulture
(Lactococcus lactis strains, probiotics, proteolytic activity, starter cultures)
Sažetak
Tema ovog rada bila je ispitati proteolitičku aktivnost autohtonih Lactococcus lactis sojeva s ciljem odabira starter kultura za proizvodnju svježeg dimljenog sira. Bakterije mliječne kiseline (BMK) su vrlo važne starter kulture u biotehnološkoj proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Proteolitički sustav ima važnu ulogu u toj proizvodnji jer omogućava rast bakterija mliječne kiseline u mlijeku, odnosno razgradnju kazeina do aminokiselina potrebnih za rast BMK, što pak osigurava uspješnu fermentaciju. Zbog toga je metodom rupama u agaru ispitana proteolitička aktivnost 12 odabranih Lactococcus lactis sojeva, a oni sojevi koji su pokazali najveću proteolitičku aktivnost su izabrani za daljnje ispitivanje Ansonovom metodom. Mjerenjem proteolitičke aktivnosti Ansonovom metodom utvrđeno je da soj L. lactis ZG 7-10 pokazuje znatno bolju aktivnost u odnosu na ostale sojeve te je ispitana njegova sposobnost razgradnje kazeina Tricine SDS-PAGE metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Andreja Leboš-Pavunc
(mentor)