Pregled bibliografske jedinice broj: 952905
ORAC antioksidacijska učinkovitost različitih ekstrakata komine masline i zaštita DNA od štetnog djelovanja radikala
ORAC antioksidacijska učinkovitost različitih ekstrakata komine masline i zaštita DNA od štetnog djelovanja radikala, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 952905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ORAC antioksidacijska učinkovitost različitih ekstrakata komine masline i zaštita DNA od štetnog djelovanja radikala
(ORAC antioxidant effectiveness of different olive pomace extracts and protection of DNA from radical damage)
Autori
Dominko, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.09
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
komina masline, ciklodekstrini, ORAC antioksidacijska učinkovitost, metoda kidanja DNA
(olive pomace, cyclodextrins, ORAC antioxidant effectiveness, DNA scission inhibition)
Sažetak
Tijekom proizvodnje maslinovog ulja kao jedan od nusprodukata nastaje i komina masline. Komina je štetna za okoliš, ali ujedno sadrži polifenole (oleuropein, hidroksitirosol i tirosol) koji su pokazali antioksidacijske, protuupalne, hipoglikemijske i mnoge druge zdravstveno pozitivne učinke. Zbog toga, komina masline se počinje prepoznavati kao vrijedan prirodan produkt s visokim potencijalom iskorištavanja u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada je odrediti antioksidacijsku učinkovitost različitih ekstrakata komine masline (nativnog i inkapsuliranih različitim ciklodekstrinima) primjenom različitih in vitro pristupa kao što je metoda kidanja DNA i ORAC metoda. Zaključeno je da komina masline sadrži polifenolne spojeve koji štite biološke molekule od djelovanja peroksilnih radikala te postižu antiradikalnu učinkovitost protiv kisikovih radikala. Dodatak ciklodektrina pospješuje antioksidacijsku aktivnost polifenola i u metodi kidanja DNA i u ORAC metodi. U obje metode kao najbolji uzorak se pokazao uzorak sa nasumično metiliranim β- ciklodekstrinom, drugi po redu hidroksipropil β-ciklodekstrin, a najlošiji nativni uzorak zbog čega se dodatak nasumično metiliranog β- ciklodekstrina može smatrati najboljim izborom od tri navedena za buduće korištenje ektrakata komine masline u svrhu postizanja najbolje antioksidacijske učinkovitosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)