Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952684

Inkapsulacija polifenola maslačka (Taraxacum officinale L.) u pektinske sustave nosača primjenom različitih tehnika


Vugrinec, Kristina
Inkapsulacija polifenola maslačka (Taraxacum officinale L.) u pektinske sustave nosača primjenom različitih tehnika, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 952684 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkapsulacija polifenola maslačka (Taraxacum officinale L.) u pektinske sustave nosača primjenom različitih tehnika
(Encapsulation of dandelion (Taraxacum officinale L.) polyphenols in pectin-based carriers using different techniques)

Autori
Vugrinec, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
65

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Bušić, Arijana

Ključne riječi
Ionsko geliranje ; Maslačak ; Pektin ; Polifenoli ; Sušenje raspršivanjem
(dandelion ; ionic gelation ; pectin ; polyphenols ; spray drying)

Sažetak
U novije vrijeme, prehrambena industrija razvija nove funkcionalne prehrambene proizvode obogaćene različitim bioaktivnim komponentama biljnog podrijetla s pozitivnim utjecajem na zdravlje. No, zbog njihove izrazite nestabilnosti i niske bioraspoloživosti u organizmu poželjno ih je zaštititi, a u tu svrhu najčešće se koristi tehnika inkapsulacije aktivnih sastojaka u različite biopolimerne nosače. Cilj ovog rada je ispitati učinkovitost inkapsulacije polifenolnog ekstrakta maslačka (Taraxacum officinale L.) primjenom ionskog geliranja i sušenja raspršivanjem. Kao nosač za imobilizaciju polifenola korišten je pektin te njegove kombinacije s izolatima proteina sirutke te kakaovim prahom, rogačem i zelenom kavom, kao novim inkapsulacijskim materijalima. Formiranim hidrogel česticama i česticama dobivenim sušenjem raspršivanjem ispitana su fizikalno-kemijska svojstva, parametri boje, učinkovitost inkapsulacije polifenola i zadržavanja antioksidacijskog kapaciteta te profil otpuštanja istih iz čestica u gastrointestinalnim uvjetima. Dobiveni rezultati pokazali su da je dodatak novih materijala u pektinski nosač rezultirao nastajanjem većih, tvrđih i elastičnijih hidrogel čestica, dok su sustavi dobiveni sušenjem raspršivanjem pokazali visok stupanj kohezivnosti. Znatno veću učinkovitost inkapsulacije ukupnih polifenola pokazali su sustavi dobiveni ionskim geliranjem, od kojih je sustav s dodatkom izolata proteina sirutke imao najveći stupanj zadržavanja (90, 08 %). Među sustavima dobivenim sušenjem raspršivanjem najveći stupanj inkapsulacije ukupnih polifenola imao je sustav pektin-zelena kava (55, 16 %). Iako su sustavi dobiveni ionskim geliranjem imali poželjni kontinuirani profil otpuštanja ukupnih polifenola, kod čestica dobivenih sušenjem raspršivanjem u istom se vremenskom periodu otpustio veći udjel istih, što ukazuje na visoki potencijal obje inkapsulacijske tehnike za imobilizaciju biljnih polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)

Avatar Url Arijana Bušić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vugrinec, Kristina
Inkapsulacija polifenola maslačka (Taraxacum officinale L.) u pektinske sustave nosača primjenom različitih tehnika, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vugrinec, K. (2018) 'Inkapsulacija polifenola maslačka (Taraxacum officinale L.) u pektinske sustave nosača primjenom različitih tehnika', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vugrinec, Kristina}, year = {2018}, pages = {65}, keywords = {Ionsko geliranje, Masla\v{c}ak, Pektin, Polifenoli, Su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem}, title = {Inkapsulacija polifenola masla\v{c}ka (Taraxacum officinale L.) u pektinske sustave nosa\v{c}a primjenom razli\v{c}itih tehnika}, keyword = {Ionsko geliranje, Masla\v{c}ak, Pektin, Polifenoli, Su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vugrinec, Kristina}, year = {2018}, pages = {65}, keywords = {dandelion, ionic gelation, pectin, polyphenols, spray drying}, title = {Encapsulation of dandelion (Taraxacum officinale L.) polyphenols in pectin-based carriers using different techniques}, keyword = {dandelion, ionic gelation, pectin, polyphenols, spray drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font