Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952386

Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži


Car, Ana
Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 952386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži
(Changes of flavour and aroma compounds of laer beer during storage in different packaging)

Autori
Car, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2018

Stranica
45

Mentor
Šantek, Božidar

Neposredni voditelj
Trontel, Antonija

Ključne riječi
pivo donjeg vrenja, skladištenje, hlapive komponente piva, kromatografija (HS-GC-FID i HS-GC-MS), različita ambalaža
(lager beer, storage, volatile organic compounds, chromatography (HS-GC-FID and HS-GC-MS), different packaging)

Sažetak
U ovom radu praćena je promjena koncentracije hlapivih sastojaka arome i okusa piva donjeg vrenja tijekom čuvanja od šest mjeseci. Tijekom čuvanja piva dolazi do promjene kemijskog sastava piva i tvorbe nepoželjnih sastojaka arome. Analiza je provedena u uzorcima piva pakiranim u četiri različite vrste ambalaže: povratna staklena boca, PET ambalaži (Amasorb, 2%, 33g, Poliprotect, 36g i Amasorb, 4%, 36g). Koncentracija hlapivih spojeva u uzorcima piva određivana je kromatografskom metodom HS-GC-FID i HS-GC-MS sustavom. Na osnovi rezultata ovog rada može se zaključiti da koncentracije hlapivih sastojaka arome i okusa piva odgovaraju standardima kvalitete pretpostavljene za pivo donjeg vrenja i nakon šest mjeseci skladištenja, neovisno o vrsti ambalaže.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)

Avatar Url Božidar Šantek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Car, Ana
Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Car, A. (2018) 'Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Car, Ana}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {pivo donjeg vrenja, skladi\v{s}tenje, hlapive komponente piva, kromatografija (HS-GC-FID i HS-GC-MS), razli\v{c}ita ambala\v{z}a}, title = {Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom \v{c}uvanja u razli\v{c}itoj ambala\v{z}i}, keyword = {pivo donjeg vrenja, skladi\v{s}tenje, hlapive komponente piva, kromatografija (HS-GC-FID i HS-GC-MS), razli\v{c}ita ambala\v{z}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Car, Ana}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {lager beer, storage, volatile organic compounds, chromatography (HS-GC-FID and HS-GC-MS), different packaging}, title = {Changes of flavour and aroma compounds of laer beer during storage in different packaging}, keyword = {lager beer, storage, volatile organic compounds, chromatography (HS-GC-FID and HS-GC-MS), different packaging}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font