Pregled bibliografske jedinice broj: 952386
Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži
Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 952386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži
(Changes of flavour and aroma compounds of laer beer during storage in different packaging)
Autori
Car, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2018
Stranica
45
Mentor
Šantek, Božidar
Neposredni voditelj
Trontel, Antonija
Ključne riječi
pivo donjeg vrenja, skladištenje, hlapive komponente piva, kromatografija (HS-GC-FID i HS-GC-MS), različita ambalaža
(lager beer, storage, volatile organic compounds, chromatography (HS-GC-FID and HS-GC-MS), different packaging)
Sažetak
U ovom radu praćena je promjena koncentracije hlapivih sastojaka arome i okusa piva donjeg vrenja tijekom čuvanja od šest mjeseci. Tijekom čuvanja piva dolazi do promjene kemijskog sastava piva i tvorbe nepoželjnih sastojaka arome. Analiza je provedena u uzorcima piva pakiranim u četiri različite vrste ambalaže: povratna staklena boca, PET ambalaži (Amasorb, 2%, 33g, Poliprotect, 36g i Amasorb, 4%, 36g). Koncentracija hlapivih spojeva u uzorcima piva određivana je kromatografskom metodom HS-GC-FID i HS-GC-MS sustavom. Na osnovi rezultata ovog rada može se zaključiti da koncentracije hlapivih sastojaka arome i okusa piva odgovaraju standardima kvalitete pretpostavljene za pivo donjeg vrenja i nakon šest mjeseci skladištenja, neovisno o vrsti ambalaže.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb