Pregled bibliografske jedinice broj: 952092
Fizikalno-kemijske karakteristike antitoksičnog seruma protiv tetanusa dobivenog enzimskom razgradnjom
Fizikalno-kemijske karakteristike antitoksičnog seruma protiv tetanusa dobivenog enzimskom razgradnjom, 1970., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 952092 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske karakteristike antitoksičnog seruma protiv tetanusa dobivenog enzimskom razgradnjom
(Physico-chemical Characteristics of Antitoxic Serum against Tetanus obtained by Enzymatic Degradation)
Autori
Zrnić, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
14.05
Godina
1970
Stranica
68
Mentor
Deželić, Đuro
Ključne riječi
Antitoksični serum protiv tetanusa ; Fizikalno-kemijske karakteristike antiseruma
(Antitoxic Serum against Tetanus ; Physico-chemical Characteristics of Antiserum)
Sažetak
Provedeni su eksperimenti u svrhu ispitivanja djelovanja pepsina na proteine p1azme, a zatim je obavljena toplinska denaturacija u svrhu eliminiranja nespecifičnih proteina plazme. Ispitivana je i pH vrijednost kojom se zaustav1ja proteolitičko djelovanje pepsina. Rezu1tati pokazuju da je gubitak antitoksičnih jedinica kod toplinske denaturacije direktno ovisan o pH vrijednosti i da su gubici to veći što je niži pH. Kritična vrijednost pH je 4, 6. Ispod pH 4, 6 toplinska denaturacija antitijela je znatna, iznad te vrijednosti nema promjena mjereno u Lf jedinicama. Vrijednost pH 5, 5 je gornja granica prekidanja proteolitičkog djelovanja pepsina, jer iznad pH 5, 5 počinje približavanje izoelektričnoj točki taloženja imunoglobulina. Utvrđeno je da se ne dobiva niti bolji produkt niti veće iskorištenje ako se umjesto plazme prethodno izolirana γG frakcija podvrgne enzimskoj razgradnji. Utvrđena je promjena Lf vrijednosti i proteinskog dušika za vrijeme digestije. Imunoelektroforeza daje samo kvalitativnu sliku hiperimune plazme tijekom peptičke digestije. Mjerenja prosječnih molekularnih težina metodom rasipanja svjetlosti, te ocjena molekularnih težina metodom viskozimetrije upotpunuje sliku dobivenu imunokemijskim eksperimentima. Iz zavisnosti tih vrijednosti od vremena digestije mogu se dobiti informacije o kinetici digestije i strukturnim promjenama kod moleku1a proteina plazme tijekom digestije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Imunološki zavod d.d.,
Medicinski fakultet, Zagreb