Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949749

Biotoksini u dagnjama i kamenicama izlovljenim u području istočne i zapadne obale Istre


Kvrgić, Kristina; Ćakarun Miletić, Josipa; Džafić, Natalija; Mišetić Ostojić, Dijana; Pleadin, Jelka
Biotoksini u dagnjama i kamenicama izlovljenim u području istočne i zapadne obale Istre // Zbornik radova 10th International Scientific and Professional Conference “With Food to Health”
Osijek, 2018. str. 146-153 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 949749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biotoksini u dagnjama i kamenicama izlovljenim u području istočne i zapadne obale Istre
(Occurrence of biotoxins in mussels and oysters harvested on the Eastern and Western coast of Istria)

Autori
Kvrgić, Kristina ; Ćakarun Miletić, Josipa ; Džafić, Natalija ; Mišetić Ostojić, Dijana ; Pleadin, Jelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 10th International Scientific and Professional Conference “With Food to Health” / - Osijek, 2018, 146-153

ISBN
978-953-7005-54-2

Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Školjkaši ; Biotoksini ; Kontaminanti ; Sigurnost hrane
(Shellfish ; Biotoxins ; Contaminants ; Food safety)

Sažetak
Školjkaši su značajan izvor hranjivih tvari, ne sadrže aditive, lako su probavljivi i konzumiraju se minimalno procesuirani ili sirovi, što ih čini nutritivno visokovrijednom namirnicom poželjnom u prehrani. Zbog načina hranidbe živih školjkaša moguće je nakupljanje kontaminanata u njihovom tkivu, poput biotoksina, zbog čega predstavljaju potencijalno toksične namirnice. Tijekom 2015. i 2016. godine prisustvo biotoksina ispitano je u 30 uzoraka dagnji (Mytilus galloprovincialis) i 30 uzoraka kamenica (Ostrea edulis) podrijetlom iz područja za izlov živih školjkaša smještenih na istočnoj i zapadnoj obali Istarskog poluotoka. Količine biotoksina (skupina koje uzrokuju gubitak pamćenja, proljev i paralizu) ispitivane su metodom tekućinske kromatografije visokog učinka u kombinaciji s DAD, FLD i masenom detekcijom. Njihovo prisustvo dokazano je u 27 % ispitivanih uzoraka, u rasponu od 46, 8 do 117, 5 μg/kg za okadaičnu skupinu, te 0, 1 do 0, 3 mg/kg za jesotoksine, a utvrđeni maseni udjeli bili su ispod od najviših dopuštenih vrijednosti definiranih trenutno važećim propisima u Republici Hrvatskoj. Lipofilni biotoksini identificirani su u uzorcima dagnji, dok su u kamenicama maseni udjeli svih istraživanih skupina biotoksina bili ispod granice određivanja. S obzirom na toksičnost morskih biotoksina koji su određeni u ispitivanim uzorcima, zbog zaštite zdravlja potrošača, potreban je kontinuirani monitoring zdravstvene ispravnosti živih školjkaša koji se stavljaju na tržište.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Natalija Džafić (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kvrgić, Kristina; Ćakarun Miletić, Josipa; Džafić, Natalija; Mišetić Ostojić, Dijana; Pleadin, Jelka
Biotoksini u dagnjama i kamenicama izlovljenim u području istočne i zapadne obale Istre // Zbornik radova 10th International Scientific and Professional Conference “With Food to Health”
Osijek, 2018. str. 146-153 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Kvrgić, K., Ćakarun Miletić, J., Džafić, N., Mišetić Ostojić, D. & Pleadin, J. (2018) Biotoksini u dagnjama i kamenicama izlovljenim u području istočne i zapadne obale Istre. U: Zbornik radova 10th International Scientific and Professional Conference “With Food to Health”.
@article{article, author = {Kvrgi\'{c}, Kristina and \'{C}akarun Mileti\'{c}, Josipa and D\v{z}afi\'{c}, Natalija and Mi\v{s}eti\'{c} Ostoji\'{c}, Dijana and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {146-153}, keywords = {\v{S}koljka\v{s}i, Biotoksini, Kontaminanti, Sigurnost hrane}, isbn = {978-953-7005-54-2}, title = {Biotoksini u dagnjama i kamenicama izlovljenim u podru\v{c}ju isto\v{c}ne i zapadne obale Istre}, keyword = {\v{S}koljka\v{s}i, Biotoksini, Kontaminanti, Sigurnost hrane}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kvrgi\'{c}, Kristina and \'{C}akarun Mileti\'{c}, Josipa and D\v{z}afi\'{c}, Natalija and Mi\v{s}eti\'{c} Ostoji\'{c}, Dijana and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {146-153}, keywords = {Shellfish, Biotoxins, Contaminants, Food safety}, isbn = {978-953-7005-54-2}, title = {Occurrence of biotoxins in mussels and oysters harvested on the Eastern and Western coast of Istria}, keyword = {Shellfish, Biotoxins, Contaminants, Food safety}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font